Desi ceremonia pe care majoritatea mirilor o asteapta cu sufletul la gura are loc la biserica, cununia civila de la primarie este in realitate momentul in care cuplul devine sot si sotie in fata legii. Cununia civila se organizeaza inaintea celei religioase si pentru a nu-si chema musafirii in doua zile diferite, desi nu este obligatoriu, cele mai multe cupluri aleg ca cele doua evenimente sa aiba loc in aceeasi zi.  Cu toate ca nu dureaza mai mult de cateva minute, cununia civila este foarte importanta. De aceea, ca tema pentru acest articol, am ales sa discutam despre ce se aduce la primarie pentru cununia civila si cum trebuie ea pregatita?

Totul incepe de la stabilirea datei

Asa cum am mentionat si mai sus, se obisnusuieste ca semnarea actelor la primarie sa aiba loc in ziua cununiei religioase. In general, dimineata, cuplul, familia si prietenii apropiati ai acestuia se prezinta in fata ofiterului Starii Civile. Viitori soti isi iau angajamente unul fata de celalalt in fata legii, iar cei prezenti ii felicita. Dar acest lucru nu se poate intampla spontan ca in Las Vegas, ci necesita o programare in prealabil.

Poti verifica programul Starii Civile printr-un simplu telefon. Dar important de retinut este faptul ca exact la 10 zile lucratoare de la ziua in care te casatoresti, trebuie sa depui la primarie o serie de acte ce difera in functie de statutul vostru legal in Romania.

Ce se duce la primarie pentru cununia civila?

O conditie impusa de autoritati in cadrul cununiei civile este prezentarea unui certificat medical prenuptial si a unor analize medicale. Acest certificat este unul dintre cele mai importante lucruri ce se duce la primarie pentru cununia civila. El are o valabilitate de doar 24 de ore!

Analizele necesare organizarii cununiei sunt o serie de analize de sange care sa demonstreze ca nu suferi de HIV sau sifilis si o radiografie pulmonara cu ajutorul careia se poate verifica daca ai sau nu tuberculoza. Dintre documente, amintim:

  • actele de identitate ale sotilor in original si copie;
  • certificatele de nastere ale sotilor in original si copie;
  • declaratie de casatorie reprezentand un formular tip;
  • timbre fiscale;
  • un dosar cu sina.

In ceea ce priveste mancarea si bautura, pe langa toate aceste lucruri ce tin de birocratie, multi miri, din dorinta de a incepe petrecerea inca de la primarie, mai duc cu ei o sticla de sampanie, piscoturi si bomboane de ciocolata. La primarie totul se intampla pe repede inainte si nu exista timp pentru mancat. Dar semnarea documentelor este un pas important si de aceea multe cupluri cumpara macar aceste mici gustari pentru marcarea evenimentului.

Tot de la primarie incepe si sesiunea foto de nunta. Chiar daca sotia nu poarta inca rochia de mireasa, iar invitatii nu sunt toti prezenti, fotograful tot va imortaliza niste cadre din timpul semnaturilor. 

Cununia civila are loc cu mai putin fast decat cea religioasa. Si in plus, multi musafiri aleg sa sara peste ea si sa se vada cu mirii direct la biserica. Dar chiar si in aceste conditii, importanta cununiei civile nu poate fi ignorata. Iar daca tot este un moment legat de nunta, ati face bine sa profitati la maxim de el si sa va distrati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.