Din punct de vedere legal, cununia civila este cel mai important pas pentru un cuplu. Spunand DA in fata ofiterului de stare civila, mirii isi unesc oficial destinele si pe hartie, atribuindu-li-se drepturi si obligatii de care nu beneficiau pana in momentul cununiei. Dar cununia civila nu se poate realiza pur si simplu. Pentru infaptuirea ei, sunt necesare o serie de documente si certificate care difera in functie de statul mirilor. Despre toate acestea precum si instutiile de unde pot fi obtinute, vom discuta in randurile urmatoare.
Acte necesare pentru cununia civila pentru cetateni romani
- Cartile de identitate ale celor doi soti si copii ale acestora;
- Certificatele de nastere ale celor doi soti si copii ale acestora;
- Un certificat medical prenuptial care sa ateste starea de sanatate a celor doi soti si in care sa se mentioneze ca acestia se pot casatori. Data valabilitatii acestui certificat este de doar 14 zile calendaristice. El se poate obtine atat de la institutiile medicale de stat, cat si cele private;
- Daca unul din soti sau ambii au mai fost casatoriti, sunt necesare documente care sa ateste desfacerea casatoriilor anterioare. In aceasta situatie, documentele acceptate sunt sentinta de divort sau certificatul de deces, dupa caz;
- O declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca niciunul din cei doi soti nu conosc vreun motiv de natura legala care sa le impiedice infaptuirea casatoriei.
Acte necesare pentru casatoria dintre un cetatean roman si un cetatean strain
In cazul in care unul din viitorii soti are cetatenie straina, la toate actele mentionate mai sus, se mai adauga un act, dupa caz:
- O dovada eliberata din partea autoritatilor competente care reprezinta tara al carei cetatean este sotul strain, din care sa reiasa ca toate conditiile cerute de legea acesteia pentru incheierea casatoriei sunt indeplinite si cununia se poate infaptui. Aceasta dovada are un termen de valabilitate de trei luni si poate fi emisa doar pentru cetatenii care provin din tari cu care Romania a incheiat acorduri in materie de stare civila. Pe de alta parte, in cazul in care cetateanul strain se afla in imposibilitatea de a obtine o astfel de dovada, atunci este necesara o declaratie pe proprie raspundere autentificata la un notar public, din care sa reiasa ca strainul nu are incheiata alta casatorie si indeplineste toate conditiile legale pentru a se casatori in Romania.
Acte necesare pentru casatoria cu un minor, sau ambii soti minori:
Legea Romaniei permite casatoria cu sau intre minori daca acestia au implinit varsta de 16 ani. De asemenea, o conditie necesara este respectarea prevederilor stipulate in Codul familiei. In acest caz, la documentele pe care trebuie sa le prezinte cetatenii romani, se mai adauga:
- Un aviz medical special pentru aceasta situatie;
- Incuviintarea parintilor sau a tutorelui si autorizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Unde se oficiaza cununia civila?
Cununiile civile se oficiaza in Romania de catre ofiterul de stare civila, la sediul primariei unde viitorii soti isi au domiciliul. In cazuri exceptionale, se poate oficia si la alta primarie. Dar este obligatorie si instiintarea primariei de domiciliu.