luni, iunie 29, 2020
More

  Se poate elibera un certificat prenuptial fara analize medicale?

  Nunta ar trebui sa fie cel mai fericit moment din viata unui cuplu. Incepand cu pregatirile pentru cununie si petrecere si continuand cu atmosfera dinaintea marelui eveniment, totul ar trebui sa fie o pura placere. Insa nunta implica si birocratie. Iar acest lucru complica intregul proces. Vizita la medic este una din cele mai mari provocari inainte de nunta. De aceea ne vom indrepta atentia asupra ei in acest articol, discutand daca exista vreo posibilitate de a obtine un certificat prenuptial fara analize medicale.

  Ce este certificatul prenuptial?

  Certificatul prenuptial este un document special care atesta starea de sanatate a celor care doresc sa se casatoreasca. El se elibereaza de catre medicul de familie pe baza unor analize medicale. Din punct de vedere al continutului, el certifica faptul ca posesorul nu sufera de HIV, sifilis sau tuberculoza.

  In momentul prezentarii in fata Starii Civile, atat mirele, cat si mireasa trebuie sa prezinte cate un certificat prenuptial. Pe langa rezultatul analizelor, aceste certificate trebuie sa contina si datele personale ale posesorilor, exact asa cum sunt ele trecute in actele lor de identificare.

  Se poate obtine un certificat prenuptial fara analize?

  HIV-ul si sifilisul sunt doua boli care pot fi depistate doar prin efectuarea unor analize de sange. Pentru tuberculoza pe de alta parte, este necesara o radiografie la plamani.

  Multe cabinete medicale efectueaza analizele de sange necesare certificatului prenuptial. Dar radiografia la plamani este o poveste mai complicata. Centrele medicale mai mici nu au in general cabinete de radiologie. De aceea, pentru aceasta analiza, solicitantul trebuie sa caute serviciile unui alt cabinet.

  Legea romana de la ora actuala nu permite eliberarea unui certificat prenuptial fara analize. Din acest motiv, fiecare din investigatii trebuie afectuata in mod obligatoriu. Mai mult, rezultatele analizelor au o valabilitate de doar 14 zile calendaristice, ceea ce presupune faptul ca cererea de casatorie trebuie depusa cat mai rapid, incepand cu data primirii rezultatelor.

  De ce este atat de important certificatul prenuptial?

  Atat HIV-ul cat si sifilisul sau tuberculoza sunt trei boli foarte grave care pot afecta grav viata de familie. De aceea, acest certificat prenuptial poate fi privit si ca o masura de protectie a partenerului sanatos, in cazul in care unul din parteneri are vreuna din boli, dar nu este constient de ea.

  Sifilisul si tuberculoza sunt infectii de natura bacteriana, iar HIV-ul este o boala determinata de un virus. De asemenea, sifilisul si HIV-ul se transmit pe cale sexuala, sau de la mama la copil, iar tuberculoza prin aer, fiind foarte contagioasa. 

  Agentii patogeni care raspandesc aceste boli pot exista in corp in stare latenta. Astfel, bolnavul poate fi asimptomatic pentru o perioada, motiv pentru care, din cauza neglijentei tratamentului, poate ajunge sa sufere complicatii grave, sau chiar moarte.

  Cand vrei sa te casatoresti si abia astepti sa fii alaturi de cel drag, ideea unei astfel de afectiuni pare implauzibila. Dar niciodata nu poti fi sigur de sanatatea cuiva doar din felul in care acesta arata si die aceea necesitatea certificatului prenuptial este absolut obligatorie.

  Citeste si:

  Program nunta pe ore si cat de mult timp ai de fapt in ziua nuntii?

  Se apropie ziua cea mare si vreti ca totul sa iasa perfect. Aveti multe de facut. Dar in acelasi timp, va ganditi...

  Nunţile din 2020 şi COVID 19 – amânăm, anulăm sau aşteptăm?

  Întrebarea la care mulţi îndrăgostiţi se gândesc anul acesta, ca niciodată până acum, este dacă să amâne, să anuleze sau să mai...

  „Secretul lui Polichinelle” si legatura acestei expresii cu fericirea in dragoste

  Secretul lui Polichinelle este o expresie des folosita si in limba romana. Numele de Polichinelle provine din limba franceza si se pronunta Polisinel....

  Ce se duce la primarie pentru cununia civila?

  Desi ceremonia pe care majoritatea mirilor o asteapta cu sufletul la gura are loc la biserica, cununia civila de la primarie este...

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here