vineri, martie 29, 2024
More

    Cand se poarta verigheta pe mana dreapta?

    Te-ai intrebat vreodata care sunt situatiile cand se poarta verigheta pe mana dreapta? Desi putine, exista si cazuri in care verigheta se pune pe cel de-al patrulea deget al mainii drepte, iar motivele pentru care se procedeaza in acest fel au legatura cu traditiile locului.

    De ce se poarta verigheta pe mana stanga?

    Purtarea verighetei pe mana stanga este o traditie care isi are originile in vechiul Egipt. In aceasta cultura straveche, obiceiul a fost adoptat din convingeri religioase. Romanii pe de alta parte, mai romantici din fire, credeau ca vena celui de-al patrulea deget al mainii stangi merge direct catre inima. De aceea nici nu concepeau un deget mai bun pentru purtarea verighetei decat cel cu „vena dragostei”.

    Verighetele sunt mentionate si in Sfanta Scriptura. In Biblie ele sunt denumnite „inele cu sigiliu”. In vremurile de demult, in timpul cununiei religioase, preotul care oficia slujba de cununie atingea cu verigheta degetul mare – simbol al Tatalui, degetul aratator – simbol al fiului si degetul mijlociu – simbol al Sfantului Duh, dupa care insera inelul pe cel de-al patrulea deget ca o pecete. Ca si cum s-ar inchina in mod obisnuit, in cadrul acestui ritual, reprezentantul bisericii rostea cuvintele: In numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh, Amin. 

    Exista si credinte in care fiecarui deget ii corespunde o planeta. Iar cel de-al patrulea de la mana stanga este simbolul Soarelui. De aceea, sotii trebuie sa poarte inelele pe aceasta mana pentru ca legatura dintre ei sa fie limpede ca lumina zilei pentru oricine priveste inelul.

    Astfel, putem trage concluzia ca in multe culturi de pe glob verighetele au exact acelasi scop. Purtand verighete, mirii demonstreaza celor din jur ca sunt sortiti unul altuia si nimic nu poate sa-i desparta.

    Cand se poarta verigheta pe mana dreapta?

    Austria si Polonia fac exceptie de la regula universala care indica purtarea verighetelor pe mana stanga, deoarece, acolo, majoritatea celor casatoriti poarta verigheta pe mana dreapta. De asemenea, in India, se considera ca atunci cand se poarta verigheta pe mana dreapta este un semn de bun augur.

    Dintre ortodocsi, rusii si grecii poarta verighetele pe mana dreapta; Iar dintre protestanti, credinciosii din Germania. Pe de alta parte, in general, ceilalti crestini obisnuiesc sa poarte insemnele casatoriei pe degetul inelar de la mana stanga. Mai mult, biserica anglicana impune acest lucru inca de la inceputul secolului al XVII-lea cand a trecut regula in cartea: Book of The Common Prayer.

    In tara noastra se poarta verighetele pe mana dreapta in cadrul slujbei de logodna. Nu conteaza daca aceasta are loc in aceeasi zi sau in zile diferite cu slujba de cununie. In timpul acestei ceremonii, preotul si nasii, aseaza mai intai verighetele pe inelarele mainilor drepte ale mirilor. Dar la oficierea slujbei de cununie, in final, verighetele ajung pe mana stanga.

    Lasand religia la o parte, exista si motive practice pentru care nu se poarta verigheta pe mana dreapta. Cei mai multi oameni fiind dreptaci, risca sa zgarie si sa deterioreze inelul daca l-ar tine pe mana dreapta zi de zi. De aceea, purtarea verighetei pe mana stanga poate fi privita si ca o incercare de protejare a bijuteriei.

    Citeste si:

    LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    spot_img