Coreea de Sud si cultura ei sunt un subiect la moda in ultimii ani, atat pe continentul asiatic, cat si in Europa sau America. Pe langa toate brandurile de electronice si electrocasnice cunoscute in intreaga lume, la popularizarea Coreei de Sud au contribuit si trupele pop, ca de exemplu BTS, ai caror membri exceleaza nu doar in ceea ce priveste talentul artistic, ci si infatisarea, comportamentul sau stilul vestimentar. Mai mult, chiar si in Romania, aproape ca nu exista impatimit al dramelor si telenovelelor asiatice care sa nu fi urmarit cu sufletul la gura macar un seria istoric corean, cu personaje superbe imbracate in vestimentatie de epoca si scene filmate intr-o calitate video exceptionala. Dar prin ce se remarca Coreea de Sud cand vine vorba de nunta, subiectul principal al revistei noastre?
Coreea de Sud traditii si obiceiuri legate de nunta
Pentru coreeni, o nunta nu inseamna doar comuniunea a doua persoane, ci si unirea familiilor lor. In Coreea de Sud, succesul unei casnicii depinde foarte mult de ceea ce primesc in dar parintii mirelui, dar si cei ai miresei dupa infaptuirea evenimentului.
Un lucru particular prin care se remarca coreeni fata de alte popoare, chiar si in randul asiaticilor, este faptul ca in familiile traditionale mireasa nu preia numele de familie al mirelui. Pentru coreeni traditia si propria familie este mai presus de orice si din acest motiv, mireasa nu renunta la numele ei de fata nici de dragul alesului inimii sale.
Cum se imbraca coreeni in cadrul unei ceremonii de nunta?
Tinutele pe care coreeni le poarta si astazi in cadrul unei ceremonii de nunta dateaza din perioada Dinastiei Joseon, o epoca in care astfel se imbracau barbatii si femeile din familiile reale atunci cand participau la un eveniment important.
La nunta mireasa se imbraca intr-o fusta cu o talie foarte inalta, o jacheta ca un bolero, de culoare rosie, cu maneci lungi si doua panglici innodate. Parul si-l prinde cu niste accesorii speciale, iar in picioare se incalta cu sosete din bumbac de un alb pur, dar si pantofi de matase, speciali pentru astfel de evenimente. De asemenea, completeaza intreaga tinuta cu o esarfa colorata, ale carei motive au o semnificatie adanca in cultura coreana. Pe obraji, ea isi lipeste doua puncte rosii, numite yonji si gonji despre care se spune ca au puterea de a alunga spiritele malefice, semnificand puritatea si iubirea.
Mirele se imbraca cu o pereche foarte larga de pantaloni pe care ii leaga de glezne cu niste snururi, pe care ii asorteaza apoi cu un sacou de culoare albastra, cu maneci foarte largi si o palarie neagra, traditionala.
Cum se stabileste o comuniune intre doua persoane in traditia coreeana?
In prezent, tinerii „libertini” nu mai urmeaza pas cu pas tot protocolul de nunta. Dar cei conservatori, cand vor sa se casatoreasca, respecta un ritual la fel de strict ca cererea in casatorie practicata si la noi pana acum cateva decenii.
In Coreea de Sud, mana miresei se cere in scris, iar rspunsul la aceasta cerere vine tot in scris din partea parintilor fetei. De asemenea, nunta are loc in curtea casei miresei, la amurg, atunci cand ziua se impreuneaza cu noaptea. Pe de alta parte, dupa infaptuirea casatoriei, noul cuplu nu va locui cu familia femeii, ci cu cea a barbatului.