Ceremonia religioasa este un moment foarte important din cadrul nuntilor romanesti. Majoritatea cuplurilor romane pun mult accent pe acest ritual. Cu toate ca atunci cand ajung in fata altarului mirele si mireasa sunt deja sot si sotie pentru ca au incheiat mai intai casatoria civila, incep sa se simt a ca atare abia atunci cand fac schimb de verighete cu binecuvantarea preotului. Dar prospectul aceste bucurii, un lucru de luat in calcul in alegerea unei biserici este pretul pentru taxa cununie religioasa care difera de la un locas de cult la altul.
Cat costa taxa cununie religioasa anul acesta?
Este normal ca bisericile sa perceapa bani pentru cununie. Ca fiecare alt serviciu de care beneficiem, si nunta costa. Dar nu exista un pret fix pentru taxa cununie religioasa. Fiecare biserica are tarifele ei, iar diferentele se vad cel mai bine cand comparam bisericile de la oras cu cele din provincie.
Taxa cununie religioasa este influentata mult de marimea bisericii si de parohie. Banii obtinuti din slujbele de cununie si de botez nu raman bisericii respective, ci merg mai departa catre Patriarhie. Iar bisericile mari si cu multi enoriasi platesc mai mult decat cele mici.
Preturile pentru o taxa cununie religioasa la o biserica mica pot incepe de la 500 de lei, iar pentru o biserica mare de la 2500 de lei. Dar la acestea se adauga si costurile pentru serviciile speciale. Unii miri isi doresc la nunta lor un cor sau alte servicii care costa in plus.
Exista biserici care nu percep taxa cununie religioasa?
Chiar si in Bucuresti, sunt si biserici unde cununia religioasa nu costa nimic. Dar cu toate acestea, preotii percep bani care le raman lor, sau bisericii respective. Adevarul este trist, dar cu toate ca aceasta slujba ar trebui sa fie o bucurie si o apropiere de Dumnezeu, unii preoti au transformat-o intr-o afacere banoasa care pe multi ii departeaza de Biserica.
De aceea, daca vreti sa va simtiti bine, sfatul nostru nu este sa alegeti locul de desfasurare al acestei ceremonii doar dupa grandoarea bisericii, ci si dupa deschiderea fetei bisericesti care va oficia slujba. Este foarte important daca preotul care va casatoreste are sau nu chemare.
Chiar daca un preot va cere mai mult decat vi s-ar parea cinstit, nu va descurajati si intrebati si la altul. La urma urmei, cununia religioasa o faceti pentru voi. Si nu ar trebui ca intalnirea unui preot mai putin dedicat sa va faca sa renuntati. Exista si preoti cu mult har. Ei trebuie doar gasiti.
Ce alte cheltuieli presupune cununia religioasa?
Pe langa taxa cununie religioasa, ritualul nuntii in biserica mai presupune investitia intr-o pereche de verighete, lumanari, vin, sampanie si piscoturi.
Verighetele, lumanarile si vinul sunt necesare pentru ceremonia religioasa. Iar piscoturile si sampania pentru servirea invitatilor.
Ceremonia religioasa este una din cele sapte Sinte Taine ale Bisericii. Este un moment esential din viata oricarui crestin. De aceea, daca simtiti ca trebuie sa faceti acest pas, nu ar trebui sa va descurajeze o taxa. Ci sa continuati sa cautati pana gasiti o biserica si un preot care sa va multumeasca.