luni, august 8, 2022
More

  Semnele norocului si ale fericirii: 12 traditii si superstitii pozitive despre nunti

  Descoperiți câteva dintre cele mai cunoscute și populare tradiții și superstiții legate de ziua nunții, superstiții considerate ca fiind norocoase și de bun augur pentru cei care tocmai își unesc destinele.

  Conform tradiției britanice, cea mai bună zi a săptămânii pentru a te căsători este miercuri. Pe de altă parte, se crede că nunțile care au loc luni aduc abundență și bogăție în viața cuplului respectiv, în timp ce mirii care se căsătoresc într-o zi de marți vor avea parte de multă sănătate.

  În anumite zone ale Greciei, în ziua nunții, miresele își îndeasă un cubuleț de zahăr în căptușeala mănușii pe care o poartă, pentru ca zahărul să le “îndulcească” uniunea.

  Știm cu toții de obiceiul american de a trece mireasă peste prag, dar aveți idee ce semnificație are? Se pare că astfel mirele își asumă un rol protector în fața alesei sale, apărând-o de spiritele rele care ar putea sălășlui în locul în care își conduce soția. Tălpile picioarelor erau considerate locul cel mai vulnerabil așa că mirele era nevoit să își poarte mireasa în brațe în noua locuință.

  În tradiția hindusă, ploaia în ziua nunții este considerată ca fiind un semn bun și norocos. Se pare că ploaia aduce noroc și mult belșug în noua familie. În alte culturi ale lumii ploaia din ziua nunții este un simbol al curățirii, al unui nou început, dar și al fertilității.

  În vremuri de demult, voalul miresei era considerat nu doar un element vestimentar care învăluie viitoarea soție într-o notă de mister și seducție, ci și un element protector. Purtând voalul, mireasa este protejată astfel de duhurile rele, dar și de energia deochiului.

  Foto: By sivilla /Shutterstock

  Știți, de fapt, de ce se poartă inelele de logodnă și verighetele pe inelarul mâinii stângi, cel de-al patrulea deget de la mână? În vremuri de demult, oamenii credeau că pe acel deget există o anume vena care ajunge direct la inimă.

  O tradiție îndelungată spune că este bine că în ziua nunții mireasa să poarte “ceva vechi, ceva nou și ceva împrumutat”… Ce semnificație au toate acestea? Ei bine, pe lângă faptul că aceste obiceiuri sunt considerate ca aducătoare de noroc, “vechiul” simbolizează trecutul miresei, în timp ce “noul” reprezintă viitorul noului cuplu. Mireasa lasă în urmă trecutul și își ancorează fericirea într-o viață nouă. De asemenea, se spune și că este bine ca mireasa să poarte “ceva împrumutat”, acesta trebuind luat de la o femeie căsătorită și fericită în căsnicia ei pentru a beneficia la rândul tău de norocul ei și de o căsnicie împlinită.

  Rolul cavalerului de onoare era acela de a păstra onoarea mirelui intactă, dar și de a-l păzi de ghinion și oameni rai. Acesta trebuia să se asigure că mirele ajunge în siguranță la biserică și drumul îi este lin și ferit de pericole.

  Foto: By Jacob Lund /Shutterstock

  În momentul în care cei doi miri spun “da”, în Irlanda există obiceiul de a bate clopotele pentru ca armonia să se instaureze în viața de familie a celor doi și spiritele rele să fie ținute la distanță de ei. Conform altor superstiții, clinchetul clopotelor are puterea de a sparge deochiul.

  Da, este în regulă să plângi în ziua nunții dacă ești copleșită de emoții, până și superstițiile îi dau o conotație pozitivă. Se pare că este chiar bine să plângi și să te descarci, căci lacrimile vărsate de mireasă în ziua nunții înseamnă că aceasta nu va plânge de-a lungul căsniciei sale.

  În Olanda, în curtea proaspăt însurățeilor se plantează câte un pui de pin, pentru ca cei doi să aibă o căsnicie îndelungată și norocoasă. Pinul este totodată și un simbol al fertilității.

  Obiceiul ca mireasa să poarte pe cap o coroniță datează de pe vremea românilor. Atâta timp că te afli în interiorul unui cerc, credeau românii, ești protejat de spiritele malefice…. De aceea, în mod tradițional, mireasa poartă pe cap o coroniță de flori, simbol al unui cerc, dar și al protecției.

  Foto cover:  By IVASHstudio /Shutterstock

  Citeste si:

  Carmen Ioniţă şi Gabi Manu au devenit o familie

  Carmen Ioniţă este organizator de evenimente, iar Gabi Manu este antrenor de fotbal, dar şi organizatorul fericirii ei

  Cand se poarta verigheta pe mana dreapta?

  Te-ai intrebat vreodata care sunt situatiile cand se poarta verigheta pe mana dreapta? Desi putine, exista si cazuri in care verigheta se...

  5 Palate superbe unde poti avea o nunta de vis

  Dacă v-ați hotărât asupra locației de nuntă și nu vreți să fie una obișnuită, ci una cu totul și cu totul specială,...

  10 Idei pentru o cerere in casatorie originala

  I-ai cumparat deja inelul de logodna si cauti inspiratie pentru o cerere in casatorie cat mai originala? Atunci ai ajuns exact unde...

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here