marți, iunie 18, 2024
More

  Nunta în aer liber, petrecerea relaxată din grădină

  Text de IOANA JUCU, MANAGER „BĂCĂNIA VECHE“  

  A fost o vreme în care ne-am promis că nu mai mergem la vreo nuntă. Punct. La nici una, indiferent cât de frumoasă e locația, cât de apropiați sau de dragi ne sunt viitorii miri. Visam ca în ziua cu pricina să le putem trimite un dar cât mai frumos, în vreme ce noi stăm acasă și savurăm un pahar de vin și-o farfurie mică de mâncare bună, ne uităm la un film și ne bucurăm de tihna casei noastre. În mod ironic, n-am apucat să facem asta niciodată; ba mai mult chiar, de atunci am mai fost la câteva zeci de nunți. Doar că nu în calitate de invitați, ci în calitate de furnizori de mâncare. De mâncare cu gust. Memorabilă ca o nuntă de vis.

  După o mulțime de festivaluri la care am gătit în aer liber, specialitatea noastră au ajuns să fie nunțile în aer liber, relaxate, ușor neconvenționale, dar totuși șic, cu un aer de petrecere în grădină cu familia și prietenii într-o zi frumoasă de vară. Deși pornim de la câteva repere, noi nu avem neapărat meniuri fixe, bătute în cuie, pentru că ne-am dorit ca mirii să simtă că sunt de-adevărate­lea răsfățați și că evenimentul lor este într-adevăr croit după pofta inimii lor. Și ne bucură să vedem că, de la an la an, nunțile își schimbă aspectul tot mai mult, iar mirii își doresc experiențe cât mai personale și mai libere decât înțepatele: „așa trebuie“ și „așa se face“. Uneori ne ajută ei să fim mai creativi și să ne depășim propriile bariere pen­tru că ne lansează provocări grozave, alteori le venim noi în ajutor cu idei și propuneri de meniu potrivite pentru evenimentul și pentru invitații lor. Cred că vorbim despre un trend, de fapt, în care accentul cade tot mai mult pe calitatea timpului petrecut la un eveniment. În fond, ideea e să te simți bine la o petrecere, nu? Important este să te bucuri de întreaga experiență, să admiri locația, aranjamentele florale, să îți placă muzica, să mănânci bine, nu excesiv, să bei ceva bun, nu neapă­rat mult, să fii relaxat și binedispus.

  În același spirit, am remarcat faptul că nunțile încep tot mai devreme – probabil și pentru ca oaspeții să se bucure cât mai mult de verdeață și frumusețea unei locații în aer liber – și nu se mai termină atât de târziu în noapte. Și toată lumea este foarte OK cu treaba asta. Important nu mai este cât stai la o nuntă, ci ca experiența pe care o primești în acele ore pe care le petreci acolo să fie una frumoasă. Memorabilă. Vrem cu toții, cred, mai mult timp de calitate. Și pentru că tot vorbim despre nunțile sau, în general, de petrecerile în aer liber, cred că lucrul care face diferența și care cântărește cel mai mult în calitatea unui meniu pregătit de noi este prospețimea. Asta pentru că ne încăpățânăm să gătim (aproape) totul la locație și în timpul evenimentului. Avem risotto în meniu? Îl pregătim la fața locului. Pește? Îl punem pe tigaie exact înainte de a ieși la masă. Shoturi de gazpacho andaluz? Dăm la blender legumele proaspete cu maximum o oră înainte de servire. Logistic, e mult mai greu să faci asta, însă gustul mâncării proaspăt pregătite nu se compară cu nici un preparat gata montat și ținut la cald într-o mașină până la servire.

  bacania-veche-1
  bacania-veche-2
  bacania-veche-3
  bacania-veche-4
  bacania-veche-6

  Barbeque Live Cooking e un con­cept pe care l-am testat de atât de multe ori încât a ajuns un fel de „sem­nătură“ pentru noi. Afumăm la cald somon infuzat în gin, frigem pe jar fie pui marinat în lămâie și mirode­nii orientale, fie o porchetta făcută de noi de la zero, fie ne desfătăm cu porumb copt sau ne amuzăm cu niște scrijele. În general, am remarcat că oamenilor le place în jurul focului – însă depinde de miri cât de mult își doresc ca oaspeții lor să fie implicați în „proces“. Putem monta grill-ul într-un loc mai ferit, sau îl punem în evidență ca pe un element de spectacol în sine. Oamenii mai beau ceva, mai poartă o conversație, mai fac schimb de rețete și uite așa se naște ideea de nuntă ca o frumoasă petrecere în grădină.

  bacania-veche

  Și ca să continuăm seria „Altfel“, folosim în mare parte legume pe care le primim în dimineața evenimentu­lui de la fermele vegetale partenere, în general, certificate bio. Suntem proba­bil printre puținii, care în miezul verii, încă plătesc preț premium pentru niște roșii adevărate, cărnoase și zemoase sau care pun sparanghel românesc pe farfu­rie, recoltat cu doar câteva ore înainte de servire. Dar ce diferență de gust… Cum noi înșine suntem amatori de un pahar de „ceva bun sau ceva altfel“ din când în când, pentru ca experiența unei nunți reușite să fie completă, ne-am îndreptat atenția și către bar, cu băuturi de bună calitate, inclusiv single-malt și cocktailuri con­temporane, în tendință, bere craft, bar de limonade sau barista cu cafele single origin, de specialitate.

  Vedeta barului la noi este „The Gin Station“: infuzăm ginul după 6 rețete care se completează una pe alta, îi punem un tonic bun, răcim paharele cu o nouă jucărie pe bază de CO2, garnisim bine băutura și le oferim invitaților un nou moment de care să-și aducă aminte! Iar dacă meniul o cere, primim cu plă­cere alături și un vin bun de casă sau o țuică adevărată. Deși am pregătit meniuri pen­tru nunți atât de diverse încât nu seamănă două între ele, de la meniu integral vegan până la meniul unei nunți ca un festival rock, cu burger făcut în casă, steaks și car­tofi care sfârâie la ceaun, n-aș vrea să se înțeleagă că facem doar evenimente „altfel“. Dimpotrivă, am gătit cu aceeași plăcere și pentru evenimente clasice, formale, chiar tradiționale, la care ne-am bucurat să uimim invitații prin gustul plin de savoare al mâncării. Noi iubim mâncarea românească adevărată și nici nu ne ferim să intro­ducem în meniuri feluri de mâncare sau produse românești, tradiționale sau artizanale, unele pregătite de noi, altele provenind de la furnizori de încredere ai Băcăniei Vechi de prin toate regiunile țării.

  Într-un final, fie că vorbim de un meniu cu inf luențe mediteraneene sau de un meniu tradițional românesc, mare ne e bucuria când vin invitații și ne strâng mâna la plecare, când ne cer vreo rețetă sau când ne îmbrățișează mirii. Pentru noi e încă ireal cât de mult sunt surprinși invitații că mâncarea poate fi atât de bună la o nuntă. E un sentiment… unic, un lucru care ne face să zâmbim de fiecare dată când plecăm la drum spre un nou eveniment.

  Găsești mai multe idei savuroase pe www.bacaniaveche.ro  

  Foto prima pagina Wedding and lifestyle/ Shutterstock

  Citeste si:

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  spot_img