Mai ales daca ai trac atunci cand trebuie sa vorbesti in public, recitarea sau citirea unui discurs la nunta finilor poate fi o provocare dificila. Nu toti ne-am nascut cu darul cuvintelor. Iar cand mai trebuie sa vorbim si in liniste, stiind ca alte o suta sau doua sute de persoane ne asculta cu atentie, stresul atinge cote maxime. De aceea, ca sa-ti dam o mana de ajutor si sa te ajutam sa te pregatesti cum se cuvine, ti-am pregatit aceasta lista din care vei invata pas cu pas tot cum sa scrii un discurs nasi nunta si ce ton sa folosesti cand il redai.
Cum sa scrii un discurs nasi nunta in 5 pasi simpli
#1 Incepe cu prezentarea personala
Indiferent daca majoritatea invitatilor stie deja cine esti sau nu, incepe discursul cu o prezentare personala. Cand vorbesti liber, cel mai simplu este sa vorbesti despre propria persoana. De aceea, o scurta prezentare personala te va ajuta si sa te relaxezi. O astfel de abordare este cel mai simplu mod de a sparge gheata. Iar cu aceasta ocazie, toti invitatii vor afla cine esti si de ce participi la nunta.
#2 Spune exact ceea ce simti
Nu trata un discurs ca un rezumat de la scoala la care documentarea se puncteaza in plus. La urma urmei, rolul unui discurs nasi nunta nu este sa demonstrezi cat ai invatat, ci cat de profunda si sincera este relatia ta cu mirii. De aceea vorbeste din inima in discursul tau. Chiar daca figurile de stil folosite vor fi putine, cuvintele sincere vor avea un impact neasteptat.
#3 Mizeaza pe un discurs scurt si la obiect
Farmecul unui concurs nu consta in lugimea sa. Daca este captivant, un discurs de doar doua sau trei minute poate fi privit chiar mai bine ca unul de cincisprezece. De aceea, include in discursul tau doar ceea ce vrei sa transmiti cu adevarat si lasa la o parte cuvinte si expresiile de umplutura. Astfel, nu numai ca iti va fi mai simplu sa-l scrii, dar si sa-l reciti!
#4 Multumeste persoanelor prezente
Oricine adora un strop de recunostinta din partea celorlalti. De aceea, la inceputul sau in incheierea discursului nu uita sa multumesti sincer celor care te-au ales ca nas, celor care te-au ajutat sa pregatesti aceasta nunta alaturi de miri si nu in ultimul rand, celor care te-au ascultat respectuos. Multumesc este un cuvant cu puteri magice!
#5 Incearca sa gandesti din perspectiva mirilor
Daca mirii iti sunt familie sau prieteni vechi si vrei sa povestesti o intamplare de demult, gandeste-te mai intai ce sentimente le poate starni aceasta. Chiar daca poate parea interesanta sau chiar amuzanta pentru musafiri, daca mirii nu se simt confortabil ascultand-o ar fi mai bine sa nu o incluzi in discursul tau pentru ca scopul suprem al unei nunti este bucuria celor proaspat casatoriti.
In concluzie, cand scrii un discurs nasi, lasa emotiile deoparte si deschide-ti inima. Chiar si fara darul oratorilor, cu totii putem spune ceva frumos despre cei din jur. Asa ca inceraca sa te relaxezi; concentreaza-te pe momentul nuntii si clipele frumoase petrecute alaturi de miri si reda totul cu propriile cuvinte!