miercuri, ianuarie 13, 2021
More

  Cosmin Tudoran: artist, jurat la MasterChef si ghid in alegerea vinului

  Cunoscut demult publicului, Comsin mai are o îndeletnicire ce nesită pasiune, studiu și un alt fel de talent: acela de a (re)cunoaște excelența vinului. După ce a făcut parte din jurii naționale și internaționale în diverse competiții destinate vinului, a îmbinat această experiență cu oportunitatea de a mânca în restaurante premiate din toată lumea și, astfel, a devenit jurat la MasterChef de la ProTV, difuzată de luni până joi de la ora 22.30. Într-o pauză de filmare, l-am invitat să schițeze reperele după care se aleg vinurile la o nuntă.

  Care sunt criteriile care clasifică un vin drept un vin bun?
  Din punctul meu de vedere, sintagma „vin bun“ ar trebui asociată etapelor servirii şi a stării noastre de spirit din acel moment. De fapt, cum putem spune că un vin este bun?! Ţine foarte mult de percepţia noastră, de apacitatea
  noastră de a-l înţelege, de a ne înţelege propriile senzaţii și percepţii atunci când degustăm sau bem un vin. Este exact ca în cazul unei cărţi bune, a unui film bun, a unei melodii bune.
  Un vin bun este acela care te „mişcă“, care îţi atrage atenţia şi, după ce îl bei, te face să îţi doreşti să ştii mai mult despre cine l-a produs, de unde vine, din ce soi sau soiuri este produs, care este zona viticolă din care face parte și ce senzații îți oferă. Un vin bun poate fi atât unul „ștrengar“, tânăr, proaspăt, zglobiu, cât şi unul dintre marile vinuri ale lumii. Un vin bun e vinul pe care-l ții minte şi te determină să îl recomanzi şi altora

  .

  Care este vinul anului 2019?
  Depinde din ce punct de vedere privim. Conform unuia dintre concursurile din care am făcut parte, International Wine Contest Bucharest 2019, poate fi o Tămâioasă Românească de colecție din 1980, aflată în proprietatea USAMV București, care a primit o Mare Medalie de Aur. Pentru mine, rose-ul anului este Cuvee Sissi 2018, iar roșu, Fetească Neagră – Epiphanie 2017. Dintre cele străine, albul vine din Germania, de la Schloss Johannisberg – Riesling 2016, roșu, un Bibi Graetz – Testamatta 2015, iar la rose, un provensal, M de Minuty 2018.

  Care sunt criteriile după care mirii ar trebui să aleagă vinurile potrivite la nuntă?
  Selecția trebuie să ţină cont de tematica petrecerii, de preparatele servite, numărul lor, dar şi de preferinţele invitaţilor. O nuntă mai simplă, desfășurată pe o terasă, la malul mării sau în zone pitorești ar avea nevoie de vinuri mai selecte, mai puțin cunoscute și ceva mai speciale. O nuntă „normală“, în care s-ar merge pe un meniu amplu și colorat, cu bucate tradiționale, ar avea nevoie de vinuri mai cunoscute, demiseci care acoperă preferinţele mai multor invitați. Sunt așa multe detalii de luat în considerare, încât cred că mirii care vor o petrecere de neuitat, așa cum își vor alege muzica, așa ar trebui să fie de selectivi și cu vinul.

  Protocolul presupune primirea invitaţilor cu şampanie; ce le-ați propune să aleagă?
  Personal, recomand fie cava, fie șampanie, și întotdeauna brut. Un rest de zahăr îl văd mai potrivit spre finalul ceremoniei. Un spumant servit într-un pahar delicat de tip flută, cu aciditate mare, prospețime, cu un perlaj foarte fin (ceea ce ar arăta calitatea spumantului), reprezintă un foarte bun mobil pentru deschiderea petrecerii și a apetitului.

  Care sunt soiurile de vin care se servesc, în funcţie de meniu?
  Mi-e greu să enumăr dintre cele peste 11 mii de soiuri de struguri de tip Vitis vinifera, dar aș încerca soiurile autohtone. Un spumant alb cu aciditate pentru început, o Frâncușă brut nature sau o Busuioacă de Bohotin extraseacă, apoi un alb, o Fetească albă, un rose făurit din strugurii de Dealu Mare sau de ce nu, din un cupaj de struguri franțuzești Merlot, Syrah și Fetească Neagră de Colinele Dobrogei. Ca să conchidem, cu roșii ample din Dealu Mare și Banat sau Drăgășani. Tot soiuri autohtone: Fetească Neagră, Negru de Drăgășani, Novac sau cupaje.

  De la ce preţ porneşte o sticlă de vin de calitate şi până la cât poate ajunge?
  Prețul unui vin normal și corect pleacă de la 30 de lei în sus, însă sticlele de colecție, din ani buni, realizate de vinificatori de talie mondială pot ajunge la câteva mii de euro. Depinzând de moftul și pricina clientului, rețurile spun atât o poveste reală cât, evident, și una de marketing.

  Ce recomandări ați face viitorilor miri pentru a oferi nuntașilor băuturi de calitate, însă fără să fie nevoiți să facă credit bancar pentru asta?
  Cea mai bună recomandare este să discute cu un somelier sau un vânzător de vinuri. Cu mici întrebări se pot afla detaliile petrecerii, se pot trage concluziile și evident se pot achiziționa vinurile potrivite. Desigur, aș merge puțin mai departe și aș încerca să aflu și paharele de servire, întrucât și acestea sunt extrem de importante, modul de servire și păstrare al vinurilor, cât și personalul dedicat servirii lor. Sunt cazuri în care, deși vinurile sunt foarte bine alese, dacă nu sunt respectate detaliile de mai sus, experiența se poate transforma într-un fiasco.

  Dumneavoastră ce fel de vin preferaţi?
  Prefer vinul care să-mi dea starea de armonie, direct sau complex, proaspăt, bogat, calm sau efervescent. Nu am unul preferat și am mofturi de consum. Acum, de exemplu, vinul preferat răspunsurilor acestui interviu este un spumant Cuvee 28+ Rotari Rose Brut.

  Text de Nouria Nouri
  Articolul poate fi citit în ultimul nmăr al Revistei Nunta – The lifestyle edition.

  Citeste si:

  Cei mai buni fotografi nunta din Romania

  Daca ai ajuns pe acasta pagina inseamna ca esti una din acele persoane care nu se multumeste cu putin cand vine vorba...

  Bunele maniere si protocolul cununiei civile

  Cununia civila pare ca ocupa un loc secund in peisajul ritualurilor de nunta, insa importanta si semnificatia acesteia nu trebuie trecute cu...

  5 Palate superbe unde poti avea o nunta de vis

  Dacă v-ați hotărât asupra locației de nuntă și nu vreți să fie una obișnuită, ci una cu totul și cu totul specială,...

  Cum sa organizezi petrecerea burlacitelor in Bucuresti?

  Petrecerea burlacitelor este un eveniment care in ultima vreme se intampla tot mai des si in Romania. Mai ales in capitala, tinerele femei...

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here