Revista Nunta
Accesorii

Voalul, compliment si complement pentru rochia de mireasa

image Postat la: 16.03.2015 - 16:01
image Revista Nunta
Voalul, compliment si complement pentru rochia de mireasa

Exista numeroase legende despre originea valului de mireasa. Cei mai multi dintre istorici sunt de parere ca acesta dateaza din decadentul Imperiu Roman. Oamenii credeau ca spiritele rele erau atrase de mireasa asa ca fata ei trebuia acoperita cu un val pentru ca entitatile malefice sa nu o gaseasca. In special in familiile de patricieni, valul de mireasa, precum si sandalele purtate de aceasta erau de culoare portocalie. Mai tarziu, in perioada Evului Mediu, valul era considerat protector impotriva deochiului si blestemelor dar in acelasi timp, era un simbol al cuminteniei si castitatii.

De fapt, in timpul casatoriilor aranjate, valul avea si un scop meschin. Acesta era menit sa ascunda fata miresei pana la ceremonia de nunta, astfel incat mirele, chiar daca nu era multumit de felul in care arata cea pe care a luat-o de sotie nu mai putea da inapoi. Voalul semnifica, tot pe atunci, supunerea tinerei sotii in fata sotului sau, cumpatarea si modestia.

Cu timpul, voalul a ajuns un accesoriu fara de care multe mirese nu si-ar putea concepe tinuta si ziua nuntii. Acesta a inceput sa fie tratat ca un fashion statement in anii '20, atunci cand miresele purtau pe cap valuri de dantela sau de matase prinse cu coronite din flori care complimentau buchetul. Zece ani mai tarziu, miresele au inceput sa renunte la accesoriile care prindeau voalul si sa le prefere pe cele de dimensiuni generoase care stateau pe cap prin propria greutate si care conturau delicat intreaga tinuta.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, voalul s-a scurtat foarte mult si s-a transformat in voaleta. Aceasta era prinsa mai degraba in lateralul capului cu o floare sau o brosa si acoperea doar fata.

In anii '50, miresele s-au reindragostit de voalurile lungi insa de data aceasta ele acopereau capul in intregime si ii urmareau linia foarte aproape, inclusiv pana la frunte. In anii '60 si '70, voalurile se apropiau ca forma de cele moderne insa aveau aerul boem caracteristic celor doua decade, si de multe ori erau croite in adevaratul stil flower power.

Anii '80 au fost marcati, printre alte evenimente istorice, si de casatoria Dianei cu Printul Charles. Rochia, trena si, evident, voalul au fost pe masura basmului transpus in viata reala, asa cum parea atunci povestea Printesei Diana.

Astazi, atunci cand iti alegi voalul de mireasa, trebuie sa tii cont in primul rand de tema nuntii tale. Spre exemplu,  in cazul unei ceremonii cu dress code mai relaxat nu se recomanda purtarea unui voal foarte lung sau foarte elegant, in timp ce o petrecere de nunta formala nu permitea purtarea unui astfel de accesoriu scurt, exceptand voaleta.

In al doilea rand, coafura este foarte importanta in alegerea voalului. Daca parul este lasat liber si cade in bucle romantice, atunci voalul trebuie sa stea in crestetul capului. Daca parul este prins, voalul trebuie asezat in functie de pozitia coafurii si poate fi fixat cu o coronita sau o bentita.

In ultimul rand, voalul de mireasa poate fi ales in functie de marime, astfel :

voal-nunta-mireasa

Voalul pana la umeri – acesta trebuie in cel mai bun caz sa atinga marginea rochiei si este potrivit pentru rochiile care au detalii complicate pe bust. In aceasta maniera, broderia sau pietrele pretioase care evidentiaza aceasta parte a rochiei nu vor fi acoperite.

Voalul pana la coate – aceasta lungime este dimensiunea perfecta si un astfel de voal imbina traditionalul cu notele moderne. Voalul pana la coate este un accesoriu usor de purtat iar purtatoarea nu va fi incomodata de greutate suplimentara.

Voalul pana la degetele mainii  - un astfel de voal este potrivit pentru o nunta de toamna sau de primavara si completeaza cu succes o tinuta princiara pentru o ceremonie formala de la cap la coada.

Voalul –vals – tipul acesta de voal are o dimensiune cuprinsa oriunde intre linia genunchilor si glezne. Si-a primit numele de la imaginea superba a acestui voal plutind usor in jurul miresei in timp ce aceasta se afla pe ringul de dans.

Voalul capela (chapel) – un accesoriu de asemenea dimensiune, respectiv pana la glezne, insa fara trena, este potrivit unei rochii impunatoare iar ceremonia trebuie sa aiba loc intr-un decor elegant, chiar luxos.

Voalul catedrala (cathedral)  - asa cum ii spune si numele, acest voal a fost conceput pentru ceremoniile de nunta pline de fast, atunci cand mireasa traverseaza de exemplu o catedrala pentru a ajunge la altar iar voalul, care ii trece de glezne, formeaza in spatele ei o trena impresionanta.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste