Revista Nunta
Spectacol

Traditii de nunta la care poti renunta

image Postat la: 07.08.2016 - 22:11
image Revista Nunta
Traditii de nunta la care poti renunta

Traditiile fac parte din identitatea nationala a unui popor iar o parte dintre ele sunt pastrate cu sfintenie ca o legatura dintre noua generatie si vechea generatie sau pentru ca in anumite locuri, un astfel de obicei nu este desuet. Cu toate acestea exista numeroase traditii de nunta care si-au pierdut din insemnatate sau care sunt redundante in scenariul nuntii moderne. Prin urmare, iata cateva dintre traditiile de nunta la care puteti renunta fara nicio mustrare.

 

Jucatul gainii

Candva un simbol al statutului mai ridicat al nasului, dansul gainii era o negociere plina de haz intre nas si femeia delegata sefa peste bucatarese. Prin strigaturi savuroase, dansuri traditionale si schimburi de ironii, jucatul gainii era candva un punct savuros de atractie al petrecerii de nunta. Astazi, gaina este de multe ori un prilej de a face schimb de picanterii mai putin savuroase si cu o tenta sexuala prea evidenta.

traditii-nunta

Fedelesul

Astazi, noaptea Fedelesului se mai pastreaza doar in foarte putine zone din tara si a fost inlocuita mai degraba cu petrecerea burlacilor si a burlacitelor. La origine, fedelesul era o petrecere care se dadea in casa miresei unde erau prezenti prietenii celor doi viitori miri. Aici fetele si baietii erau serviti cu mancare si bautura ca sa prinda puteri si sa lucreze cu sarg la ornamentele pentru nunta cu care se impodobeau a doua zi caruta, bradul, portile celor doi sau prajina, in functie de zona.

 

Rochia alba de mireasa

Traditia rochiilor de mireasa dateaza din cele mai vechi timpuri iar fiecare zona a lumii are propria poveste vestimentara. In ceea ce priveste rochia de nunta traditional romaneasca, de regula fetele obisnuite din popor se casatoreau imbracate in cele mai bune straie pe care la aveau in casa, cusute de mainile lor cu ajutorul femeilor din familie. Dupa nunta reginei Victoria cu printul Albert, albul a devenit culoarea traditionala pentru rochia de mireasa. Desigur, nu putem spune ca rochiile albe de mireasa nu mai sunt la moda insa astazi aceasta traditie poate fi incalcata cu stil daca viitoarea doamna nu se vede imbracata in clasica rochie alba.

 

Alaiul cu lautari

Cu siguranta in zonele rurale o astfel de imagine nu este depasita si parca face parte din farmecul zonei insa in orase alaiul de nunta insotit de lautari nu este doar dizgratios ci si incomod pentru ceilalti participanti la trafic.

Udatul

O astfel de traditie pare aproape imposibil de redat in orase insa acest lucru nu le-a impiedicat pe mirese sa incerce sa o puna in practica astazi cu orice pret. La origine, mireasa, bradul ei si alaiul format din prietene si familie mergea catre a treia fantana de la casa miresei, numarata catre rasarit, indiferent cat de departe se afla aceasta. Uneori, mireasa poarta pana aici pe umeri cobilita ca sa realizeze din timp ca va duce in spate tot greul casei. La fantana, mireasa si feciorul care poarta bradul scot apa din fantana, uneori de trei ori, alteori o singura data si fac trei opriri. In orice caz, dupa ce apa este scoasa din fanatana, mireasa si feciorul ii stropesc pe cei din alai astfel incat fetele si flacaii sa se casatoreasca repede iar nevestele sa aiba spor in casa. In mod surprinzator, obiceiul a patruns si la oras iar fanatana a fost inlocuia cu cismelele.

 

Foto IVASHstudio/ Shutterstock

 

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste