Revista Nunta
Cuplu

Top 5 +1 lucruri fascinante despre casnicie

image Postat la: 19.05.2016 - 01:49
image Revista Nunta
Top 5 +1 lucruri fascinante despre casnicie

Casnicia nu inseamna doar momentul frumos in care cei doi indragostiti isi jura iubire vesnica in fata celor dragi. De multe ori, casnicia incepe cu ceva vreme inainte sa aiba loc nunta, atunci cand viitorul mire si viitoarea mireasa aleg sa se mute impreuna inainte de eveniment. Pentru nimeni nu este o surpriza ca dincolo de iubire, de comunicare si de incredere, o casnicie necesita compromisuri si sacrificii atat de la unul dintre parteneri, cat si de la celalalt. Nu este de mirare ca o relatie atat de complexa din punct de vedere emotional a devenit obiect de studiu pentru cercetatori. Astazi va prezentam cateva dintre cele mai interesante si mai inedite lucruri despre o casnicie.

shutterstock_154151354

  1. Cele mai vechi legi despre casnicie dateaza din 1790 I.Hr si au fost consemnate in codul lui Hammurabi, codul babilonian de legi. Potrivit acestuia, casnicia era un soi de contract care putea fi desfacut de partenerul nemultumit atunci cand casnicia nu era daruita cu copii sau in cazul unui comportament inadecvat.
  2. Creierul are nevoie de 1/5 dintr-o secunda pentru a se indragosti. Mai mult de atat, atunci cand partenerii se privesc unul pe celalalt se activeaza nu mai putin de 12 zone din creier. Acestea elibereaza in organism un cocktail al iubirii format, printre altele din oxitocina, dopamina si adrenalina.
  3. Partenerii casatoriti de mai bine de 25 de ani incep sa semene unul cu celalalt din punct de vedere fizic. Un studiu psihologic interesant arata ca sotii si sotiile care sarbatoresc 25 de ani de convietuire sunt perceputi de oameni ca avand trasaturi faciale asemanatoare. Acest lucru este pus pe seama dietelor asemanatoare, a factorilor de mediu si chiar a trasaturilor comune de caracter.
  4. Exista patru mari factori care pot ucide o poveste de dragoste. Timp de 40 de ani, psihologul John Gottman a analizat cuplurile de indragostiti pentru a determina ce tipar comportamental poate pune capat unei relatii. El a concluzionat ca in acest sens actioneaza patru mari factori: critica repetata, sarcasmul, atitudinea defensiva si refuzul de a comunica cu partenerul.
  5. Banii nu pot cumpara iubirea. Un studiu recent desfasurat in Marea Britanie printre cuplurile casatorite a demonstrat ca pentru o buna parte dintre indragostiti, cadourile scumpe nu sunt impresionante si ca apreciaza mai degraba la partener gesturile mici facute din dragoste, asa cum ar fi grija pentru un partener racit, servirea ceaiului in pat,  prepararea felului preferat de mancare sau complimentele.
  6. In anumite perioade si zone din Grecia Antica, oamenii casatoriti aveau un statut public diferit fata de cei care nu au renuntat la burlacie. Spre exemplu, Solon, care a trait intre 638 si 538 I.Hr a vrut sa transforme casatoria intr-o obligatie legala iar in Athena, intre 495 si 429 I.Hr. oamenii necasatoriti nu puteau ocupa anumite functii publice. De asemenea, in Sparta, barbatii necasatoriti si fara copii erau tratati nemilos de catre societate. Mai tarziu, in Roma Antica, sub conducerea lui Augustus, au aparut numeroase legi care incurajau oamenii sa se casatoreasca si care, in acelasi timp, ii penalizau pe cei care preferau burlacia.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste