Revista Nunta
Spectacol

Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre nunti

image Postat la: 25.05.2015 - 21:23
image Revista Nunta
Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre nunti

„Desfasuratorul” unei nunti este cunoscut bine de toata lumea, fie si doar pentru ca fiecare dintre noi a fost invitat la cel putin o astfel de ceremonie urmata de o petrecere fastuoasa. Putini dintre noi, invitati sau nuntasi, stiu exact insa care este insemnatatea inelelor de logodna , de ce se rupe un colac deasupra capului miresei, sau care sunt statisticile moderne in ceea ce priveste nuntile si preferintele oamenilor in acest sens.

1.    Luna de miere este in fapt, o traditie nordica. Dupa casatorie, cei doi tineri casatoriti stateau inchisi in casa pentru „a se cunoaste mai bine”. In fiecare zi, cei doi consumau cate o cana de vin cu miere, printre alte ingrediente, potiune despre care se credea ca poate mari potenta si fertilitatea.

2.    Traditia tortului de nunta provine din Imperiul Roman. Deasupra capului miresei se rupea o paine rotunda, simbol al prosperitatii si fertilitatii, care era adusa ca ofranda zeilor pentru bunastarea celor doi casatoriti. In general, se crede ca de aici a pornit traditia tortului de nunta. Mai mult de atat, la nuntile noastre exista inca un obicei asemanator.

flori-nunta1

3.    Atunci cand ajunge la altar, mireasa este pozitionata in stanga mirelui. Daca dam crezare teoriilor conspiratiei, acest lucru se intampla din considerente religioase. Se crede ca de fapt, acest obicei rezista de pe vremea in care mirii isi furau miresele apoi erau nevoiti sa le apere cu sabia din mana dreapta de catre tatii care incearcau sa isi recupereze fiicele.

4.    Acum rolul domnisoarelor de onoare este sa sara in ajutorul miresei si sa ii fie acesteia alaturi pe tot parcursul nuntii ca sa se asigure ca tot decurge asa cum trebuie. Uneori, miresele aleg sa imbrace la fel domnisoarele de onoare iar acest lucru, dupa cum spune traditia, nu este doar o chestiune de gust. In Evul Mediu, prietenele mireselor instarite se imbracau la fel ca aceasta pentru a induce in eroare orice spirit rau.

5.    Aruncarea buchetului este astazi un moment foarte asteptat la orice nunta pentru ca se crede ca astfel soarta decide cine se va casatori in anul urmator. La origine, obiceiul avea darul de a pazi mireasa, dar nu de spiritele rele, ci de oamenii care incercau sa ii sfasaie rochia sau sa fure o parte din buchet. Pe atunci, se credea ca florile miresei, precum si bucatelele din vesmintele sale pot tine la distanta fantomele, pot creste fertilitatea sau pot fi folosite in tot soiul de potiuni de dragoste. Astfel, pentru a evita o situatie neplacuta, multe dntre mirese preferau sa isi arunce buchetele catre multime si sa scape nevatamate.

6.    In vremurile de demult, miresele nu purtau flori in maini. In general, ele ducau plante aromatice despre care se credeau ca avea proprietati afrodisiace sau care tineau spiritel rele la distanta. Situatia s-a schimbat surpinzator de tarziu, abia dupa nunta Reginei Victoria. Atunci, ea a renuntat la tradtitionalul snop de frunze aromate pentru un buchet delicat de ghiocei iar moda florilor a prins rapid. Mai mult de atat, tot de la ea a inceput si valul rochilor albe de mireasa. In general, fetele din popor se casatoreau pur si simplu in cele mai bune haine pe care le aveau iar fetele din familiile instarite isi croiau rochii albastre.

7.    Astazi, in jur de 20 % dintre mirese isi comanda rochiile online.

8.    In jur de 15% dintre mirese poarta rochii colorate in aceasta zi speciala. Alegerile cele mai populare sunt negu, rosu, albastru si crem.

9.    Desi inelele de logodna sunt o traditie care dateaza inca din Egiptul Antic, aceste bijuterii atat de importante au capatat „formula” pe care o cunoastem astazi, respectiv cu piatra pretioasa, abia in 1947.

10.    Orasele care ocupa locurile fruntase in numarul anual de nunti sunt Istanbul, cu 166 000 de cupluri care si unesc destinele, urmat de Las Vegas, cu 114 000 de nunti pe an.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste