Revista Nunta
Cuplu

Seminte de intelepciune: Proverbe sanscrite pentru o casnicie fericita

image Postat la: 12.11.2015 - 05:12
image Revista Nunta
Seminte de intelepciune: Proverbe sanscrite pentru o casnicie fericita

Un om bine crescut o priveste pe sotia altuia ca pe mama sa, nu se lacomeste la banii altora si are grija de toata lumea ca de sine insusi.

Nu toti muntii au pietre pretioase, nu toate padurile au lemne de santal, nu toti elefantii poarta perle-n trompa. Nici oamenii buni nu se intalnesc oriunde.

Doua bucati de fier nu se sudeaza daca nu le incalzesti.

Daca esti destept, nu vorbi in casa de paguba, de durere, de tradare, de jignire, nici de cearta.

Casatoria e reusita cand sotii se potrivesc.

Acolo unde femeile sunt respectate si respectabile, acolo rezida Zeii bunastarii noastre.

sfaturi-casnicie

De ce esti zgarcit la vorba cand stii ca poti castiga atatea lucruri cu vorbe bune?

 

Vantul te ajuta cand dai foc unei case, dar te impiedica atunci cand aprinzi o lampa.

Nu-i parasi pe ai tai caci omul, la fel ca maseaua, parul si unghiile arata frumos numai in locul sau.

Rar se intalneste un om caruia ii place mancarea de regim. Si mai rar se intalneste omul care stie sa spuna sau sa auda un adevar neplacut.

Daca esti modest, se spune ca n-ai facut nicio isprava. Daca esti stralucit, se spune ca esti orgolios. Daca esti pios, se spune ca esti ipocrit. Daca esti puternic, se spune ca esti despot. Daca esti tacut, se spune ca esti ciudat. Daca esti bland, se spune ca esti lingusitor. Daca esti perseverent, se spune ca esti incapatanat. Exista oare vreo calitate ce nu poate fi tendentios interpretata?

Dulce e iaurtul, dulce e mierea, dulci sunt strugurii si nectaru-i si mai dulce, dar cea mai dulce e iubirea aceluia pe care-l iubesti si tu.

Soarele rasare rosu, si tot rosu el apune; omul bun in zile rele e tot bun, ca-n zile bune.

Norocul sta pe varful limbii tale si limba ta iti castiga prieteni. Esti condamnat din cauza limbii si tot limba ta te baga-n groapa.

Daca renunti la o certitudine in favoarea unei incertitudini, risti sa pierzi atat certitudinea cat si incertitudinea.

Omul care nu stie, dar nu stie ca nu stie, este periculos - sa te feresti de el; Omul care nu stie, dar stie ca nu stie, este neputincios - ajuta-l, invata-l sa stie; Omul care stie, dar nu stie ca stie, este adormit - trezeste-l; Omul care stie si stie ca stie, este intelept - urmeaza-l!

Cand patimile te apuca, nici rusinea, nici teama nu te impiedica. Atunci cand banii-s a ta ispita, nici parintii, nici regii nu te pot indrepta. Cand cu spor muncesti, la somn sau la chef nu te gandesti.

Si pietrele pretioase au crapaturi in ele.

Oamenii nobili isi apara onoarea si nu viata; se tem de vicii si nu de inamici; cauta sa satisfaca cerintele altora fara sa se gandeasca la interesele personale.

Omul care n-are carte, nici inteligenta, nicio alta calitate, nu este darnic, nici nu stie cum sa se poarte, este un animal sub chipul uman si nu-i decat o povara a pamantului.

 

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste