Revista Nunta
Spectacol

Rochia alba, pisica neagra: Superstitii de nunta raspandite in toata lumea

image Postat la: 08.06.2016 - 21:31
image Revista Nunta
Rochia alba, pisica neagra: Superstitii de nunta raspandite in toata lumea

Un eveniment atat de important ca nunta capata nu doar valente socile, ci si spirituale si, pentru multe dintre cupluri, chiar religioase. De aceea, in jurul acestei zile plutesc numeroase superstitii, unele dintre ele primite mostenire de la bunici iar altele patrunse in ceremonialul romanesc de nunta din tarile vestice. Daca vrei sa tii cont de ele, iata cateva dintre cele mai raspandite supersitii de nunta.

 

Mirele nu are voie sa vada mireasa inainte de nunta.

Se spune ca acest lucru aduce ghinion insa adevarul este cu totul altul. Pana in urma cu ceva vreme, cele mai multe dintre casatorii erau aranjate pentru diferite avantaje materiale sau sociale. Tocmai de aceea, dragostea era considerat un sentiment inutil in aceasta uniune, poate chiar rusinos. Cuplurile nu aveau voie sa se vada inainte de nunta pentru ca exista riscul ca mirele sa nu fie atras de mireasa si sa refuze sa o ia de sotie. Acest lucru ar fi distrus viitoarele avantaje materiale aduse de uniunea celor doi si ar fi facut de rusine intreaga familie a fetei. Ba mai mult de atat, reputatia ei ar fi fost distrusa si sansele de a face o casnicie avantajoasa scadeau considerabil.

superstitii-nunta

Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva imprumutat

O astfel de superstitie a patruns in perioada recenta si in nuntile romanesti. Rima originala, something old, something news, something borrowed, something blue dateaza din perioada victoriana. Obiectul vechi reprezenta dorinta mirilor de a pastra legatura cu familiile in care au crescut chiar si dupa casatorie. De regula, acesta provenea de la o femeie care are deja o casnicie fericita. Obiectul nou reprezinta familia noua formata de cei doi care isi leaga destinele. Obiectul imprumutat trebuia sa provina de la o prietena foarte apropiata si era o dovada de incredere in timp ce podoaba albastra era semn al loialitatii intre cei doi soti.

 

Fata care prinde buchetul miresei se va casatori in anul urmator

Momentul in care mireasa arunca buchetul catre tinerele necasatorite a devenit astazi unul dintre punctele de atractie ale petrecerii de nunta. Acesta este impletit cu obiceiul de a scoate voalul miresei si de a-i pune baticul pe cap, semn ca a intrat in randul nevestelor. Obiceul dateaza din Evul Mediu, atunci cand oaspetii erau convinsi ca o bucatica din rochia miresei le va aduce noroc, motiv pentru care de multe ori se intampla ca acestea sa fie rupte de invitati de pe corpul purtatoarei. Astfel, miresele au inceput sa isi arunce buchetele de ierburi purtate pe atunci in mana si astfel cei prezenti se multumeau cu plantele despre care se credea ca au puteri magice. Aruncatul jartierei are origini asemanatoare.

 

Rochia de mireasa trebuie sa fie alba

De fapt, pana in perioada victoriana nu exista un astfel de obicei. De regula, atunci cand se casatoreau, fetele din familiile sarace purtau pur si simplu cea mai buna rochie a lor in timp ce miresele instarite isi comandau tinute noi pentru aceasta ocazie speciala. Pana la nunta reginei Victoria, rochiile de mireasa erau adesea confectionate in culori pastelate, cu precadere albastru insa dup ace regina a imbracat o rochie de mireasa alba, aceasta a devenit aproape imediat o norma de eleganta si de bun gust.

 

Foto Art_man/ Shutterstock, Kagual/ Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste