Revista Nunta
Spectacol

Randuieli traditionale de nunta la romani

image Postat la: 22.04.2015 - 12:14
image Revista Nunta
Randuieli traditionale de nunta la romani

Unii dintre miri, desi opteaza pentru un organizator profesionist de nunti si vor o petrecere in inima orasului, pastreaza in suflete un dram din ulitele batute in copilarie si isi doresc sa urmeze cateva dintre traditiile ancestrale ale romanilor in ceea ce priveste ritualul de nunta. Multi dintre ei nu stiu, insa, cum sa faca acest lucru si mai ales, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze in respectarea datinilor. Tocmai de aceea, vom trece astazi scurt peste cele mai comune traditii de nunta ale romanilor.

Dupa ce viitoarea mireasa a acceptat cererea in casatorie, cei doi trebuie sa isi aleaga nasii. In vremuri vechi, nunta era intai si intai despre fala nasului, care platea toata cheltuiala, abia apoi despre uniunea dintre cei doi tineri. In alaiul de nunta, ierarhia era aceasta: nasul, mireasa, mirele, nasa si abia apoi flacaii, drustele, parintii. Pentru ca nasii sunt parintii spirituali ai celor doi indragostiti, se spune ca ginerele si mireasa trebuie sa ii pretuiasca exact asa cum ii pretuiesc pe cei care le-au dat viata.

Atunci cand s-au hotarat asupra parintilor spirituali, viitorii miri se duc la acestia cu un cadou, numit plocon. Acceptarea acestuia se traduce prin asumarea responsabilitatii de a fi parinti spirituali pentru cei doi. Primele indatoriri ale nasilor sunt cumpararea voalului si a coronitei, a lumanarilor de cununie, precum si achitarea slujbei. In cele mai multe dintre zonele tarii, mirii au o singura pereche de nasi insa exista regiuni in care fala unei nunti este data de numarul de nasi care ii cununa pe cei doi.

traditii-nunta

Cei care incep ritulul de nunta sunt flacaii, prietenii mirelui care se duc spre casa acestuia insotiti de lautari. Aici are loc o barbierire simbolica a mirelui de catre acestia, uneori facuta cu un topor sau cu un satar, semn ca baiatul devine barbat si isi asuma responsabilitati. Dupa aceasta, ginerele, flacaii, parintii si lautarii pleaca spre nasi.

Mirele va oferi nasei buchetul de flori achizitionat de el. Uneori, ginerele venea cu daruri in haine pentru parintii sai spirituali care il asteptau in prag cu cea mai buna mancare si bautura. Apoi impreuna iau voalul, coronita, lumanarile si pornesc impreuna spre casa miresei.

Obiceiurile difera mult in functie de zona tarii in aceasta etapa. In general, mireasa este imbracata de catre nasa si domnisoarele de onoare, care ii pun voalul si parura. Dupa ce e gatita, viitoarea sotie isi poate vedea mirele iar acesta ii va oferi buchetul de mireasa. Mai departe, ea va prinde flori in piept intai nasului si nasei, apoi logodnicului sau. Domnisoarele de onoare fac acelasi lucru cu parintii mirilor si ceilalti invitati. In general, acesta este momentul in care nasa va rupe turta miresei, o va imparti celor prezenti, apoi intregul alai porneste spre biserica. Alaiul va intra in lacasul sfant astfel: intai baiatul si fata care duc lumanarile de nunta, nasul si mireasa apoi ginerele si nasa.

Daca cei doi nu au trecut in prealabil printr-o slujba de logodna, aceasta se va efectua inaintea celei de nunta iar preotul va pune verighetele pe mana dreapta a mirelui si miresei. Abia dupa aceea, preotul ii va cununa religios pe cei doi prin mutarea verighetelor. Foarte important de retinut este faptul ca inainte de oficierea ceremoniei religioase, ginerele si mireasa trebuie neaparat sa fie cununati civil. In caz contrar, preotul nu va considera uniunea valida si va refuza sa ii casatoreasca daca cei doi nu au un certificat legal care sa ii declare sot si sotie.

Finalul slujbei este marcat de ”Isaie, dantuieste!” in amintirea proorocului Isaia care a propovaduit inaintea imparatului Ahaz nasterea lui Dumnezeu din pantece de fecioara. Ginerele si mireasa sunt acum sot si sotie iar petrecerea poate incepe.

Casa de piatra!

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste