Revista Nunta
Sanatate si Frumusete

Păr meștesugit – împletituri de mireasă

image Postat la: 02.12.2018 - 22:47
image Revista Nunta
Păr meștesugit – împletituri de mireasă

Ca o podoabă țesută cu migală, coafura unei mirese iubitoare de tradiție împletește elementele portului popular cu accentele moderne și reinterpretările stilistice.

1

Ie tradițională și cordon vintage din alamă cu elemente coral, colecție particulară Anca Ciuciulin.

Găteala la românce

Podoabele destinate mireselor, „regine de o zi“, adaugă costumului de nuntă o strălucire particulară. Pentru aceasta, artistul popular a creat o serie de pieptănături și podoabe, diferite ca formă și structură, ar identice ca funcționalitate și semnificație. Realizate de meșterii satului sau în gospodărie, din materiale tradiționale (bumbac, borangic, pene, flori, frunze, monede) ori din materiale de import (mărgele, paiete, fir, dantele), aceste podoabe sunt expresia unei fantezii nebănuite.

col

O primă categorie o formează cununile; nota lor comună este montajul pe un suport circular, ceea ce le dă unitate morfologică. Forma cea mai simplă o are suportul cu podoabele repartizate egal împrejur. Cununa de la Strâmtura (Maramureș), de exemplu, este formată dintr-o bandă de carton gros, îmbrăcată în pânză neagră pe ambele fețe, peste care sunt cusute flori croșetate din lână policromă, prinse la mijloc cu o mărgea strălucitoare. La unele cununi, pe Valea Tisei, cercul este acoperit în întregime cu floricele din celofan de culoare vișinie.

În Maramureș, „mununa“ se înalță pe un eșafodaj de sârmă de formă tronconică, acoperit cu oglinzi, flori artificiale de hârtie sau lână, frunze și flori, alcătuind un mozaic cromatic în care predomină nuanțele de roșu. Uneori, în partea de jos a cununei, se prinde și un rând de monede de argint sau un șirag mic de mărgele.

În Țara Lăpușului, cununa miresei este cilindrică: pe un fond roșu se cos oglinzi, mărgele, flori artificiale sau naturale, ciucuri de lână colorată. La Turț (Satu Mare), cununa se realizează din „struți“ (șir de spirale din sârmă sau jenilie montat ca o rozetă sau o frunză) cumpărați de la Sighet, lână colorată, hârtie creponată sau cerată, pătrățele de oglindă.

Fragment din MEȘTEȘUGURI ARTISTICE TRADIȚIONALE (Georgeta Stoica și Olga Horșia, Ed. Enciclopedică, 2001

2 3

Bluză din mătase naturală, colier pe cap și accesoriu de tâmplă, Liliana Țuroiu.

The makeing of...

Din timpuri străvechi, nunta este evenimentul capital în viața românilor; se desfășoară în funcție de ritualurile, cutumele, indicațiile și interdicțiile moștenite prin tradiția seculară, aceste aspecte reflectându-se nu doar în pregătiri și momentele festive ale evenimentului, ci și în înfățișarea miresei.

Portul popular, o formă importantă de cultură, a evoluat în funcție de zonă, de categorii de vârstă, de cromatica regională și de preferința pentru anumite tehnici și motive – toate, purtătoare de simboluri. Ia, opincile, cosițele în vânt, obrajii îmbujorați, precum și buzele trandafirii creează imaginea perfectă a unei românce veritabile, o mireasă tânără, sănătoasă, emoționată.

Îmbinând cele trei elemente esențiale în pregătirea unui look de mireasă – hairstyle, make-up & nails, adică frumusețe 360 de grade, echipa Beauty District a dat curs provocării lansate de Anca Ciuciulin. Astfel, Sorin Stratulat, hairstylist, Cătălina Stoica, nail artist, și Marilena Olteanu, make-up artist, au reușit să creeze câteva interpretări moderne inspirate din portul tradițional românesc adaptat tendințelor contemporane.

Pentru coafură, Sorin a mers pe varianta părului împletit, uneori ca o țesătură extrem de elaborată – o alegere foarte versatilă, care i-a permis să se joace cu șuvițele de păr, fiind, totodată, cel mai potrivit element decorativ pentru o mireasă ce preferă să-și etaleze în acest mod dragostea pentru tradițiile populare românești. S-au folosit accesorii din metal, perle, mărgele etc. – toate adăugând rafinament și simbolistică întregii coafuri.

Machiajul realizat de Marilena s-a menținut pe coordonate naturale; este lejer, curat și destul de simplu, accentul fiind pus pe ochi, cu ajutorul unui eyeliner și al unui creion de ochi negru. Atât sprâncenele, ât și buzele au un aspect natural, păstrând inocența și prospețimea întregului look.

Manichiura miresei, minuțios realizată de Cătălina, a fost inspirată din cusăturile de pe o ie bucovineană. Astfel, fiecare motiv a fost pictat cu grijă, cu o vopsea specială de pictură, în culorile și modelele regăsite pe porturile tradiționale românești.

Propunerile stilistice au, așadar, un aspect proaspăt, natural, de unde nu lipsesc eleganța și echilibrul; împreună cu vestimentația, creează un tablou autentic, desprins din spiritul popular românesc.

4

Rochie cu broderii, colier și accesoriu cap, colecția „Zestrea“ by Liliana Țuroiu.

Inel și cercei vintage, colecție particulara Anca Ciuciulin

PICTORIAL REALIZAT DE EXPERȚII DE LA BEAUTY DISTRICT 

ÎN PARTENERIAT CU AGENȚIA EVENTS BY CARMEN IONIȚĂ ȘI COMPANIA BĂIATUL CU FLORI

Imagine prima pagina

Rochie caligrafiată, Grafemeride, Anca Ciuciulin, pentru colecția „Zestrea Reginei“ by Liliana Țuroiu.

Șiraguri perle, Sadimo Art.

Accesorii păr, Magnolia Scarves & Accesories, preț la cerere.

Fotograf TIBERIU ARSENE

Styling ANCA CIUCIULIN

Hair Stylist SORIN STRATULAT

Make-up artist MARILENA STOIAN

Elemente florale ELISABETA SPREITZER

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste