Romania este o tara cu traditie in ceea ce priveste ritualul nuntii, care pastreaza inca multe din obiceiurile de demult. Cu toate acestea, o buna parte din acestea sunt doar superstitii si nu au legatura cu religia, ci doar s-au impamantenit ca obicei. Unul din exemple este obiceiul alegerii nasilor de nunta in Oltenia, in zonele rurale. Acolo, se spune fin mosi stramosi ca nasii de nunta trebuie sa fie aceeasi cu nasii de bitez ai mirelui deoarece, in caz contrar, cuplul nu va avea noroc pe viitor. Dar hai sa nu mai vorbim despre particularitati ci despre lucrurile care trebuie facute la o nunta in Romania pentru ca evenimentul sa se desfasoare ca la carte.
Multi romani considera nunta al doilea cel mai important eveniment din viata unei persoane dupa nastere. De aceea, nu putini sunt romanii care dupa ce copii lor au implinit o anumita varsta, incep sa-si intrebe odraslele cand se casatoresc si daca au de gand sa le ofere nepoti. Dar chiar si cu atata presiune asupra lor, cei care urmeaza sa se casatoreasca nu considera deloc nunta doar ca un eveniment musai de bifat in calendar. Nuntile la romani se fac cu mult fast si veselie si fara a fi neaparata nevoie, majoritatea celor care se casatoresc tin sa urmeze obiceiurile inradacinate in cultura romaneasca inca din cele mai vechi timpuri.
Care sunt pasii de urmat pentru o nunta in Romania?
Aproape orice nunta din aceasta tara este precedata de o cerere in casatorie. Chiar daca nu toti barbatii isi fac curaj sa se aseze in genunchi in fata iubitei, majoritatea lor ofera macar un inel de logodna prin care isi exprima dragostea si admiratia fata de femeia aleasa. Apoi, daca ea accepta, cei doi merg la parintii ei si le dau vestea fericitului eveniment impreuna.
In ziua de azi nu se mai poate vorbi de aprobarea parintilor asa cum puteam sa o facem acum cateva decenii. Imitand trendurile din Occident, majoritatea cuplurilor se muta impreuna cu mult inainte de a decide sa se casatoreasca si din acest motiv, in cele mai multe cazuri, vestea nuntii nu mai este o surpiza pentru familiile fiecaruia.
Pe de alta parte, un obicei pe care romanii il respecta negresit este alegerea nasilor de nunta. Pentru familiile romane nasii joaca un rol extrem de important in modul de desfasurare a nuntii si de aceea alegerea cuplului de nasi este un pas foarte important. Din punct de vedere religios, nasii de nunta trebuie sa fie la randul lor casatoriti si sa duca o viata de familie armonioasa si plina de intelegere.
In ceea ce priveste desfasurarea propriu-zisa a nuntii, romanii respecta multe ritualuri, de la imbracarea miresei de catre domnisoarele de onoare si asezarea voalului de catre nasa si pana la barbieritul mirelui, de catre un prieten bun sau cavalerul sau de onoare.
Petrecerile de nunta se organizeaza in general seara. Cand participa la un astfel de eveniment, romanilor le place sa se distreze pana dimineata si nu dau semne de oboseala pana la ivirea zorilor de zi. Dar, mai nou, nuntile de zi incep si ele sa devina tot mai populare, farmecul lor fiind descoperit de toti mai multi romani.