Revista Nunta
Dichisuri

Muzica la nunta: O problema de „Privacy Error“

image Postat la: 05.09.2016 - 08:49
image Revista Nunta
Muzica la nunta: O problema de „Privacy Error“

Nuntile au un cod genetic propriu, transmis din generatie in generatie, prin intermediul unor trasaturi discrete, numite obiceiuri. Uneori se produc diverse mutatii si apar erori. Care, desi nu sunt fatale, au toate sansele sa strice buna dispozitie unei astfel de petreceri. Printre cele mai frecvente (si, paradoxal, printre cele mai ignorate de organizatori) sunt cele legate de alegerea muzicii. Va prezentam cateva antidoturi simple pentru evitarea unor anomalii de acest fel.

 

Scenariul muzical nr. 1:  Decibeli la cote maxime

Unii invitati stau la mese impietriti, ca niste statui prost finisate. Miscarile, masinale, sunt limitate doar la dusul paharului sau a furculitei la gura. Desi pe ring cativa nuntasi mai binedispusi danseaza, majoritatea tacuta a mesenilor prefera sa ramana pe scaune. Oamenii si‑au pus cele mai bune haine pe ei, si-au gasit locul la masa, carafele de vin sunt la discretie, iar salamul de Sibiu din platouri a fost deja devorat. Si totusi e ceva in neregula in acest tablou: muzica este prea tare. Daca nu danseaza, simplul nuntas trebuie sa se faca inteles cu vecinul de masa doar apeland la registrul preistoric al Glasului. Comunicarea se face prin urlete, transmise, ca o otrava medievala, direct in urechea comeseanului. Nu-i ramane decat sa astepte pauzele dintre melodii pentru a-si umple paharul in liniste.

Metoda de rezolvare: Pentru a restaura atmosfera, solutia e simpla si de bun‑simt: incercati sa  umblati la volum si sa mai coborati din nivelul decibelilor din sala. Mai ales in momentele-cheie in care mancarea din platouri e calda si invita la convivialitate.

shutterstock_7341994

Scenariul muzical nr. 2: Versuri explicite

Toata lumea e multumita. Selectia muzicala e reusita, iar decibelii sunt la cote normale. Apoi,  lucrurile o iau brusc razna, iar dezmatul e fracturat de decizia DJ-ului de a alege o melodie care o face pe mama-soacra sa roseasca, iar ringul de dans sa fie rapid evacuat, cu exceptia copiilor (care oricum vor dansa non-stop). Vorbim de cele doua-trei cuvinte-cheie din repertoriul specific trupelor de hip‑hop romanesti. Sau de versurile explicite din manelele care zic de cum sa-ti faci dusmanul. Sau gagica. Mai exista melodii din repertoriul international care i-ar putea ofensa doar pe cei care cunosc (bine) limba engleza. Dar aici vorbim deja de subtilitati intelectuale din categoria Highway to Hell (AC/DC), White Wedding (Billy Idol), Relax(Frankie Goes to Hollywood) sau imuabilul refren Burn mother fucker, burn! al trupei Bloodhound Gang.

Metoda de rezolvare: Daca e sa alegi „raul mai mic“ intre Florin Salam si Billy Idol, mergi pe a doua varianta. For English, press „2“. Sau apelati la varianta de traducere si subtitrare „patent Irina Margareta Nistor“.

 

Scenariul muzical nr. 3: Numere de dans in grup

Este capcana in care cad cele mai multe dintre nunti. Cateva persoane aparent respectabile, relativ bine imbracate si (majoritatea) trecute de prima (sau chiar a doua) tinerete, cad in pacatul datului din fund si a ridicatului mainilor in aer. Se danseaza sincronizat, pe acordurile unei melodii „de grup“, cu acorduri vesele-comerciale (nimic condamnabil in acestea – coregrafii din categoria Dansul pinguinului sau Macarena au intrat cu brio in folclorul nuptial); doar ca momentele „de voie buna“ au uneori o nota de comic involuntar. Nu intotdeauna este eleganta si sofisticata imaginea unor nuntasi respectabili chinuindu‑se sa mimeze personaje din desenele animate.

Metoda de rezolvare: Daca tineti neaparat sa aveti asa ceva in repertoriul muzical, incercati cu o melodie Conga. Nu, nu e vreun dans din Congo, e un ritm cubanez de carnaval in care dansatorii se tin unul dupa altul in sir indian. E „politically correct“, linia melodica e cunoscuta inclusiv de cei in varsta (foarte probabil ca parintii tai sa fi dansat pe asa ceva la nunta lor), dansul nu e complicat. Iar copiilor o sa le placa la nebunie.

Text de Mihnea Lazar

 

Articolul face parte din editia numarul 1, primavara 2015 al Revistei Nunta by Carmen Ionita. Actualul numar al revistei, precum si editiile mai vechi ale acesteia pot fi comandate prin telefon la  numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier.

Editia 5 vara 2016 este disponibila inclusiv in reteaua Inmedio si in punctele de presa din reteaua de distributie Ringier.

 

Foto interior si prima pagina Shutterstock

 

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste