Revista Nunta
Rochii de mireasa

Lecția de stil: Diferența dintre o rochie de mireasă ieftină și una scumpă

image Postat la: 06.01.2019 - 23:56
image Revista Nunta
Lecția de stil: Diferența dintre o rochie de mireasă ieftină și una scumpă

text de Anca Ciuciulin

Chiar dacă ai un buget limitat, rochia de nuntă este, probabil, cel mai costisitor obiect vestimentar pe care îl vei cumpăra vreodată; atunci, așa și trebuie să arate.

Iată motivele pentru care ținuta de mireasă riscă să arate modest, sărăcăcios și kitschos.

ESTE PREA ALBĂ.

Imaculatul alb optic, strălucitor ca neonul, poate fi o culoare dificilă. Detaliile și ornamentele care fac din rochie o piesă specială, un obiect de artă, se pierd, mai ales în fotografii, și întreaga ținută riscă să capete un aspect prea grafic, aspru și dur, în loc să fie dulce, moale și romantic. Ia în considerare un material de un alb stins, precum ivoire sau crem, în loc de alb absolut pur. Nu te crampona de ideea că rochia de mireasă trebuie să fie complet albă, nu e nimic în neregulă cu încorporarea în ținuta nupțială a altor culori, fie pe de-a-ntregul, fie ca accente cromatice.

shutterstock_363212531

 Foto Omelnytskyi/ Shutterstock

ȚESĂTURA ESTE DE CALITATE INFERIOARĂ.

Ca fibră sintetică sau dantelă ieftină, făcută ca o perdea. Rochiile de mireasă, mai cu seamă modelele gen rochie de bal, presupun metraj mult și cu aspect prețios. Pe de altă parte, dantela manufacturată, țesăturile artizanale sau mătasea naturală sunt materiale scumpe. Acesta e motivul pentru care brandurile mass-market, alegând materiale sintetice ieftine pentru colecțiile de mireasă, mențin prețurile scăzute. Îți sugerăm să alegi mai degrabă o rochie cu model simplu, dar executată dintr-un material de calitate foarte bună, în loc de o rochie cu megavolum realizat din țesătură de plastic sau dantelă ieftină. O rochie ce are doar inserție de dantelă autentică sau broderie de mână va arăta mult mai prețioasă decât o ținută de prințesă gonflată din poliester ieftin. Iar dacă vrei acel model amplu, de rochie de bal, însă nu îți poți permite materialele și furniturile care s-o facă somptuoasă cu adevărat, ia în calcul să o cumperi din surse second hand. Odată ajustată pe mărimile tale, nimeni n-o să știe că n-a fost nouă, căci calitatea materialului îi menține „prestanța“.

shutterstock_698480722

Foto ATeam/ Shutterstock

E PREA STRĂLUCITOARE.ORBITOARE, CHIAR!

Adesea, chiar și o rochie scumpă și lucioasă ajunge să pară făcută din cearșafuri sau draperii de satin, mai ales dacă este de un alb pur și luminos și nu dintr-o nuanță domoală de ivoire. Alege materiale mate și nu exagera nici cu ștrasurile sau paietele; când e vorba de strălucire nupțială, less is more...

ARATĂ CA UN COSTUM SEXY DE CARNAVAL.

Sexy, că doar așa ți-ai dorit, dar tot costum se cheamă... Probabil, ți-ai asumat faptul că detalii precum lenjeria vizibilă, șnurul ce strânge corsajul la spate sau în față și decolteul abisal poate duce o rochie – altminteri sofisticată – la limita frivolului. În loc să alegi o rochie cu transparențe și detalii de lenjerie la vedere și cu șliț curajos, și cu decolteu și mai curajos, concentrează-te pe unul dintre aceste elemente îndrăznețe. Hai, poate pe două. Nu doar din pricină că toate elementele astea la un loc pur și simplu nu arată sofisticat, ci și pentru că au efect contrar, mai ales dacă nu ai nici buget generos să umperi rochie scumpă, dacă nici nu beneficiezi de experiența unei croitorese pentru ca, prin detalii și ornamente de foarte bună calitate, să ridice la rang superior întreaga ținută.

SÂNII TĂI ARATĂ DE PARCĂ AR FI FOST PEDEPSIȚI.

Nu-i mai storcoși! Vrei să arăți că rochia îți vine ca turnată, nu că tu ai fost turnată și înghesuită în ea și dai pe afară... Noroc că există croitorese pricepute să facă modificări. Nimic, dar nimic nu e mai important decât o măsură potrivită și ca rochia să-ți vină ca lumea.

TE-AI ÎNTRECUT CU GLUMA.

Volane, fronseuri, funde, mărgele, dantelă tridimensională, drapaje susținute de ștrasuri gigantice? Toate, pe aceeași rochie?! E prea mult. Astea demonstrează că nu te-ai putut decide. Nu-ți fie frică să elimini excesele și să te limitezi la un singur element decorativ major al rochiei. Lasă zone fără ornamente, căci așa întreaga ținută va căpăta un plus consistent de echilibru și naturalețe. Fii atentă în mod special la elementele decorative tridimensionale. Dacă sunt prea voluminoase, încep să arate ieftin și vulgar, și asta indiferent cât de mult au costat.

AI OPTAT PENTRU UN MODEL FĂRĂ BRETELE și acum îți tragi de rochie în sus la fiecare minut.

Iar manevra de a-ți băga degetele în corsaj e departe de a fi potrivită unei lady... Poate că rochia nu ți se potrivește ca măsură, poate că nu ești obișnuită cu senzația de a căra 5 kile de rochie preț de 10 ore, nu contează cauza, ci efectul nefericit. Dacă nu ai mai purtat în vreo altă ocazie rochie fără bretele, n-o face tocmai la nunta ta. Bretelele sunt acolo ca să țină toate la locul lor, inclusiv pe tine cu nervii tăi cu tot. Bretelele îți sunt prietene. Nu vrei ca prietenii să-ți fie (foarte) alături în ziua asta mare? Dacă rochia aleasă nu are prevăzute bretele, adaugă-le tu. O să-ți mulțumești.

AI EXAGERAT CU ACCESORIILE.

Cele mai multe rochii de mireasă chiar nu au nevoie de multă împodobeală suplimentară ca să completeze lookul festiv, mai ales dacă sunt ornamentate deja. Puține lucruri sunt mai inutile și „ieftinesc“ mai degrabă o ținută decât o accesorizare excesivă. Taie de pe lista bijuteriilor un pic și limitează-te la acel unic accesoriu ce atrage cel mai mult atenția. Asta înseamnă să alegi fie un cordon din ștrasuri, fie o tiara. Nu pe ambele.

AI VRUT SĂ ARĂȚI CA O PRINȚESĂ DIN DISNEY ȘI AI AJUNS CA O BARBIE.

Dacă ținuta ta de nuntă a avut ca inspirație desenele animate, există o mare probabilitate să ajungi să arăți artificial, burlesc, teatral în sensul rău. Dacă visezi să ai o apariție regală, ia seama la miresele de rang înalt, vezi în detaliu ce a făcut Kate Middleton și păstrează ca mantră cuvântul „simplitate“. Caută rochie cu silueta A, ce se evazează ușor de la talie în jos, în loc să fie încrețită și gonflată. Limitează-ți repertoriul accesoriilor la câteva elemente subtile, discrete, care nu concurează cu eleganța aristocratică a rochiei.

LUNGUL-SCURT ȘI INVERS.

Ar trebui să fie evident pentru orice ținută festivă, mai cu seamă pentru o rochie de mireasă: lungimea alternativă, foarte scurtă-n față și foarte lungă-n spate, arată ieftin. Alege ferm. Vrei rochie lungă sau o vrei scurtă? Oricare variantă e ok. Dar alege una singură.

shutterstock_274962443

 Foto Dmitry_Tsvetkov/ Shutterstock

Foto prima pagina  Vitalii Vitleo/ Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste