Revista Nunta
Foto/Video

Fotograful, personaj principal – 8 intrebari pentru Raluca Matrescu

image Postat la: 21.09.2016 - 10:04
image Revista Nunta
Fotograful, personaj principal – 8 intrebari pentru Raluca Matrescu

Abilitatea omului responsabil cu imaginea nu se limiteaza la incadrarea corecta si apasarea pe declansator. Treaba fotografului este sa se integreze in ceremonie ca un maestru, sa interactioneze cu nuntasii, sa gestioneze perfect timpul, sa speculeze  momentul, scena, lumina. Si, mai ales, sa obtina incredere relaxata si empatie autentica. Acestea vor face ca, peste ani, fotografiile voastre din album sa emane aceeasi lumina si bucurie ca in ziua nuntii.  

Chiar trebuie sa cunoastem fotograful inainte de eveniment? Absolut! Este ca si cum ai cumpara o rochie fara s-o probezi, fara sa stii daca te simti bine in ea sau daca ti se potriveste. Atunci cand va intalniti cu fotograful, este foarte important sa-i studiati portofoliul cu materiale complete, nu doar selectia pe care v-o expune considerand-o reprezentativa sau cu care a ales sa se promoveze. Orice fotograf poate avea cadre spectaculoase. Este necesar, insa, sa vedeti daca stilul lui vi se potriveste. Nu in ultimul rand, este important sa vedeti daca „se declanseaza“ un raport personal intre voi. Este esential sa va fiti pe plac unii altora, o relatie de simpatie reciproca va conta foarte mult, caci se obtine incredere si cooperare fireasca.  

Vor aparea in poze aranjamentele florale si detaliile decorului? Bineinteles! Ar fi si pacat sa nu va puteti bucura de toate micile accente si accesorii pe care le-ati ales pentru eveniment. Este util sa acordati fotografului macar 20 de minute inainte de primirea invitatilor, pentru a surprinde detaliile din local, decorul vegetal si florile de la receptie, un candy bar colorat.  

Ce facem cu invitatii in timpul sedintei noastre foto? Asigurati-va ca nu va vor astepta in strada! O sedinta foto cu voi doi poate dura si doua ore, timp in care invitatilor trebuie sa li se asigure confortul. Pot fi gazduiti la mire sau la mireasa acasa, se vor intretine cu parintii vostri, vor avea poate amintiri comune de depanat. Daca timpul si distanta le permit, celor veniti din alte orase le va prinde bine o scurta relaxare la hotelul unde sunt cazati. In cele mai multe cazuri, rezolvarea vine insa tot de la localul unde se va desfasura petrecerea: pot bea un cocktail sau o cafea in gradina sau lounge, pot avea la dispozitie mici gustari – lucru stabilit de la bun inceput cu organizatorii. Important pentru mine, ca fotograf, adica pentru o sedinta foto reusita, este ca toata lumea sa fie relaxata – in special mirii, care nu trebuie sa aiba grija ca invitatii asteapta undeva in picioare, le e cald, sete, foame etc.  

Cum ne asiguram ca vom face toate pozele pe care le dorim? Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa apelati la experienta unui wedding planner. Acesta cunoaste cel mai bine importanta si succesiunea fiecarui moment, va sti cum va poate organiza optim timpul. Totusi, daca alegeti sa va construiti singuri desfasuratorul nuntii, este foarte important sa fiti punctuali. Odata ce respectati programul stabilit, totul va decurge firesc, veti fi relaxati si, da, veti avea si timpul necesar pentru fotografii.  

Pot face poze si invitatii? Nu! Toti posesorii de aparate foto vor fi rugati sa le predea si le vor primi inapoi la finalul evenimentului. Glumesc! Sigur ca pot face poze, dar este important sa nu stea in drum sau sa dubleze munca fotografului principal, cel angajat pentru profesionalismul lui. Imaginati-va o fotografie de grup in care invitatii se uita catre trei camere diferite sau in care tortul este acoperit fie de spatele unui unchi care vrea sa surprinda momentul, fie de 5-6 maini cu telefoanele pregatite sa capteze gesturile protagonistilor.

  „Eu nu ies bine in poze/nu-mi place sa stau la fotografiat“

Sunt multe persoane care cred ca nu sunt fotogenice. Cele mai multe, insa, nu au fost niciodata pozate de un fotograf profesionist. Cea mai buna metoda de a scapa de fobia aparatelor de fotografiat este sa uiti ca sunt acolo. Ai incredere ca fotograful tau te va surprinde in cele mai avantajoase ipostaze si va selecta cele mai bune imagini, eliminand acele cadre care nu te pun in evidenta asa cum iti doresti. In fond, este si interesul fotografului sa nu expuna imagini in dezavantajul cuiva.  

Ce se intampla daca ploua? „Sposa bagnata, sposa fortunata“, spun italienii. La noi, ploua suficient de des ca miresele udate sa aiba mariaje imbelsugate! Si, pana la urma, nuntile au legatura cu oamenii, nu cu vremea sau cu spatiul. Daca ati programat sedinta foto in aer liber, asigurati-va ca aveti un plan de rezerva. Fotograful vostru va poate ajuta sa alegeti un spatiu ferit de ploaie pentru sedinta foto. Fie ca este vorba de un hotel, o cladire istorica, un muzeu, arcada, fie de interiorul unei case deosebite, veti avea linistea unei alternative pentru  vremea capricioasa.  

Parintii mei sunt divortati. Cum procedam cu pozele de familie?    Este foarte important sa puneti la curent fotograful cu privire la aspectele familiale delicate, pentru a preveni posibile situatii jenante, tensionate sau chiar conflictuale. Pornind de la rude certate, parinti divortati pana la persoane dragi care nu mai sunt printre noi sau lipsa nejustificata a unor membri importanti ai familiei,  anuntati‑va fotograful astfel incat sa poata gestiona cu tact momentele cu incarcatura emotionala negativa. Pledez pentru initierea acestui raport personal intre profesionist si clienti, intrucat numai asa se poate coopera armonios pentru un rezultat vizual memorabil: albumul nuntii voastre.      

Articolul face parte din editia numarul 1, primavara 2015 al Revistei Nunta by Carmen Ionita. Actualul numar al revistei, precum si editiile mai vechi ale acesteia pot fi comandate prin telefon la  numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier. Editia 5 vara 2016 este disponibila inclusiv in reteaua Inmedio si in punctele de presa din reteaua de distributie Ringier. Foto interior si prima pagina Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste