Revista Nunta
Cuplu

Explicații neortodoxe – Radu F. Constatinescu și Ramona Constantinescu

image Postat la: 01.03.2019 - 19:12
image Revista Nunta
Explicații neortodoxe – Radu F. Constatinescu și Ramona Constantinescu

Sex fără relații și relații fără sex. Cupluri căsătorite care n-au mai făcut dragoste de când era Băsescu președinte. S-a scris mult despre explicațiile cla­sice. Ne obișnuim unul cu celălalt, dispare misterul, îi speli chiloții, îi duci gunoiul, moartea pasiunii. Dar eu cred că mai sunt câteva greșeli, adică vreo 5, pe care le-am descris în volumul Psiho­logie pentru oameni obișnuiți. Aici, am disecat doar una – dar punem pariu că nici celelate 4 nu vă sunt străine?

coperta_psihologie_pentru_oameni_obisnuiti-600x770

 RISIPA 

Era un banc în anii ’80. Cu o femeie care năștea câte un copil pe an, vreo 5 la rând! Cu același medic. Mamă eroină! La un moment dat, medicul remarcă doi ani lipsă și când se întâlnește cu femeia pe stradă o salută: „Sărut mâna, doamnă, chiar mă obișnuisem cu dum­neavoastră, v-ați decis că sunt suficienți cinci copii?“ La care ea: „A, nuuuu, dar între timp ne-am luat televizor!“. La cât dura programul la TV în anii ’80, bancul nu stă foarte bine în picioare, dar astăzi ne ajută pentru prima explicație neortodoxă: de ce fac cuplurile căsătorite mai puțin sex. Serialele, show-urile TV, consolele de jocuri, toate ne mănâncă din timp și energie. Suntem căsătoriți! Vedem astăzi Game of Thrones – tot sezonul –, iar sex putem face și mâine. Un mâine care nu mai devine niciodată astăzi. Este o risipă de energie incredibilă care ne afectează și productivitatea. Oamenii de succes nu prea se uită la televizor și își controlează aplicațiile de pe telefon. Nu aplicațiile îi contro­lează pe ei. Vorba aceea din anii ’70: „La televizor trebuie să apari, nu să te uiți“. Anii s-au schimbat, a apărut social media, toți avem șansa să apărem. Sau avem șansa SĂ PĂREM? Să părem fericiți, frumoși, fără griji și – continu­ând așa – să fim fără un nord în viață, fără timp și într-un final fără iubită sau iubit. Cât să reziste realitatea să fie pe locul al doilea în viețile noastre? OK, veți spune, aceasta e problema, am înțeles și singuri, dar care ar fi soluția?  

 

VARIANTA MUZEI O fată m-a întrebat: „Cum să-l fac să lase PC-ul? Pe ce butoane să apăs?“. Nu cred că se aștepta la așa ceva, dar i-am răspuns: „Să îți spun că-l înțeleg?“. Când eram în liceu jucam Counter Strike ore în șir! Nici la toaletă nu mă duceam! Atât de tare mă prindea jocul, încât mi s-a furat chiar și geaca din spate fără să observ. E greu pentru un gamer să se desprindă de pasiunea lui. Problema ta este să stabilești dacă și tu mai ești o pasiune a lui sau nu. Radu are tot felul de explicații savante din cărțile alea groase pe care le tot citește mai ceva decât un stu­dent care se pregătește de examen, dar astăzi l-am confruntat cu experiența mea personală. La întrebarea „de ce se stinge o flacără“, eu spun din ce am trăit că mereu sunt motive externe. El zice că am drep­tate parțial și că nimic din exterior nu poate să intre între doi îndrăgostiți dacă nu există acolo o crăpătură. La început mică. Apoi nici nu-ți dai seama cum se transformă într-un ditamai craterul. Niciunul dintre voi nu poate să mai treacă prăpastia. Dar uneori, ca la orice crater, acolo e un vulcan care poate nu s-a stins de tot și poate să erupă oricând, distrugând totul sau legând totul prin puterea focului. Știu că psihologii spun că tre­buie să vorbești. Să-i spui ce te doare. Să comunici. Eu cred că și sexul e o formă de comunicare. PC-ul nu vorbește cu el. Nu îi cere să meargă la consiliere de cuplu. ÎL SEDUCE! Ești femeie; „te face“ o mașină?! Las-o încolo, că nu e prins în Matrix și chiar ăia din Matrix puteau fi treziți. Scoală‑l. E momentul să îl seduci și tu! Până la urmă ești 3D – ești chiar 4D dacă te dai și cu parfum! Și nu ești o realitate virtuală, ești o femeie reală. Poate relația voastră are nevoie de un Ctrl Alt Del. Și relația e un joc. Poate e momentul să treci la un alt „nivel“. Și doar dacă asta nu merge poți să te gândești la alt player.  

Fragment din Psihologie pentru oameni obișnuiți, volumul 2, Ramona și Radu Constantinescu, disponibila pe curteaveche.ro  

Foto prima pagina Lia Koltyrina/ Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste