Revista Nunta
Cuplu

Exista viata dupa nunta? Mit versus realitate.

image Postat la: 29.04.2015 - 13:30
image Revista Nunta
Exista viata dupa nunta? Mit versus realitate.

Un aforism celebru si destul de misogin spune ca femeia plange inainte de nunta, iar barbatul abia dupa. De fapt, cei mai multi psihologi afirma ca viata de cuplu se poate schimba in bine dupa nunta. Singura conditie pentru acest lucru este dorinta celor doi parteneri de a functiona impreuna ca o echipa si dupa luna de miere si, atat timp cat exista iubire si vointa, lucrurile vor decurge de la sine.

Atat timp cat viata celor doi impreuna nu este bazata pe mituri idealizate, viata in doi poate si trebuie sa fie o sursa continua de fericire si sprijin reciproc. Desigur ca toata lumea viseaza la o poveste perfecta de dragoste insa acestea nu sunt posibile in realitate. Psihologii avertizeaza ca aceasta imagine ideala asupra casniciei, la inaltimea careia nu se poate ridica o relatie reala, poate fi o sursa de frustrare si este important, atat pentru mireasa cat si pentru ginere sa plece impreuna la drum cu aceleasi asteptari.

MITUL 1: O casatorie reusita va fi mereu plina de romantism

Ca orice alta relatie, o casnicie va trece prin momente bune si prin momente mai putin bune. Uneori, micile probleme zilnice acopera si acapareaza orice gand romantic. Este important insa de retinut faptul ca, desi unoeri romantismul pare ca lipseste cu desavarsire din vietile unor cupluri casatorite, acest lucru nu inseamna ca relatia este lipsita de iubire.

 

MITUL 2: Casatoria poate face fericit pe oricine

Realitatea este ca exista si cupluri care se casatoresc din orice alt motiv, mai putin din dragoste. Sunt unii care simt nevoia sa faca acest pas din cauza presiunilor sociale sau ale familiei. Altii sunt dispusi sa isi lege pe vecie destinul de cineva din teama de a ramane singuri. In acelasi timp, exista oameni care nu simt ca sunt facuti pentru o casnicie si nu vor sa isi lege viata de a altcuiva.

Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont este faptul ca fericirea depinde doar de fiecare dintre noi si nu putem delega aceasta responsabilitate catre nimeni altcineva. Atat timp cat nu vom invata sa fim fericiti fiecare cu sine insusi, nu vom reusi niciodata sa fim fericiti alaturi de altcineva, casatoriti sau nu.

MITUL 3: Acolo unde exista dragoste, toate celelalte vin de la sine

Desigur ca iubirea este foarte importanta pentru cladirea unei relatii stabile si sanatoase. Insa pe langa acest sentiment, o casnicie trebuie construita pas cu pas pe incredere, comunicare, sinceritate si loialitate. O relatie amoroasa, finalizata sau nu cu o casatorie, nu este o legatura statica. Din contra, este una dintre cele mai dinamice si mai complexe tipologii de relatie si cu atat mai complicata.

sfaturi-cuplu

MITUL 4: Partenerii trebuie sa isi cunoasca intuitiv nevoile reciproce

Acest lucru poate fi perfect valabil doar in conditiile in care cei doi parteneri si-au dezvoltat pe parcursul relatiei abilitatea de a citi ganduri. Altfel, nimeni nu poate sti exact ce isi doreste jumatatea sa daca nu foloseste cuvinte clare. Fiecare dintre noi simte nevoia de siguranta, afectiune, sprijin emotional, incurajare insa atat timp cat nu ne facem cunoscute concret aceste lucruri, o parte dintre ele pot ramane nesatisfacute, chiar daca intre cei doi parteneri exista dragoste adevarata.

MITUL 5: Un conflict in cuplu inseamna lipsa de iubire

O disputa in cuplu din cand in cand este absolut inevitabila dar asta nu inseamna ca trebuie sa strice echilibrul unei casnicii frumoase. Partenerii pot avea din cand in cand viziuni diferite asupra vietii, sentimente contradictorii si puncte de vedere diferite bazate pe medii de viata diferite si experientele fiecaruia dintre ei. Toate aceste deosebiri nu inseamna ca unul dintre parteneri are dreptate si celalalt greseste. Atunci cand apare o diferenta de opinii iar aceasta este solutionata corespunzator, fara reprosuri sau jigniri, poate fi un lucru productiv pentru viata in doi. In aceasta maniera, fiecare dintre parteneri poate invata ceva nou privind situatia prin ochii celuilalt.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste