Revista Nunta
Costum de mire

Eticheta vestimentara a costumului de mire: White tie versus black tie

image Postat la: 27.03.2015 - 14:41
image Revista Nunta
Eticheta vestimentara a costumului de mire: White tie versus black tie

Codurile vestimentare dau multe batai de cap, nu doar invitatilor la un anumit eveniment, ci si gazdelor care il organizeaza. Chiar daca par o gaselnita moderna, codurile vestimentare exista de multa vreme si au plecat, in general, de la casele regale. De cele mai multe ori, au reguli foarte stricte si uneori, tentativele esuate de improvizare pot fi considerate faux-pas.  Desigur ca fiecare tip de tinuta in parte poate si trebuie sa primeasca o nota individuala, fara sa treaca peste barierele codului. Aceasta poate fi o anumita floare la butoniera, un anumit nod de cravata, o bijuterie discreta, butoni pretiosi. Respectarea unui anumit dress code, atat din partea gazdei, cat si din partea invitatilor este un semn de respect si de recunoastere a importantei unui anumit eveniment.

De multe ori, in ceea ce priveste o nunta, tonul vestimentar este dat de locul in care se va desfasura petrecerea. Daca aceasta are loc intr-o sala de bal, intr-un palat, intr-un restaurant de lux, atunci tinutele ginerelui si a miresei trebuie sa fie pe masura.

Daca nunta se desfasoara, de exemplu, in aer liber, atunci tinutele trebuie sa fie cat mai lejere, cu o tenta de culoare si care sa corespunda unui dress code mai relaxat. De aceea, este important sa facem diferenta intre toate aceste coduri vestimentare care pot da tonul intregii ceremonii.

 

1. White tie

 

Acesta este cel mai elegant cod vestimentar din lumea occidentala. De multe ori, tinuta este considerata potrivita pentru baluri, dineuri regale sau, in general, de stat, nuntile foarte pretioase. White tie a fost introdus in Marea Britanie in secolul al XIX-lea si, in general, cerintele au ramas la fel. Un exemplu vizual foarte bun pentru a ilustra acest dress code este Fred Astair: neaparat frac negru cu revere din materiale pretioase, pantaloni cu vipusca, camasa alba cu guler randunica, un papion de asemenea alb, de preferat unul care necesita legarea de catre purtator sau unul gata facut insa in niciun caz, un papion cu clips. Urmatoarea piesa vestimentara pentru desavarsirea acestei tinute este vesta alba. Intregul ansamblu vestimentar trebuie completat de pantofi eleganti.

white tie

Foto: Stefan Holm,  Shutterstock com

 

2. Black tie

 

Aceasta este, de regula, cea mai populara optiune pentru cele mai multe dintre nunti si receptii, un dress code mult mai accesibil decat white tie. Chiar si asa, o tinuta corecta black tie nu permite o atitudine laxa in totalitate si exista cateva elemente care trebuie respectate cu strictete. Americanii ii spun tuxedo, in Europa i se spune smoking. Oricum ar fi, piesele vestimentare care intrunesc dress code-ul black tie sunt sacoul negru foarte elegant (dinner jacket), camasa cu guler clasic, papion (si doar papion) negru, ales in asa maniera incat sa complimenteze dimensiunile fetei. Pantalonii pentru black tie sunt clasici si sunt permise bretele pentru acestia, nu mai late de cativa centimetri si care sa fie prevazute cu un sistem de prindere cu nasturi. In buzunar poate fi purtata o batista insa aceasta trebuie sa respecte paleta cromatica a vestei sau camasii.

black-tie

3. Black tie optional

 

Ruda ceva mai tanara a unei tinute black tie este varianta optionala. Aceasta permite un costum intr-o nuanta de albastru foarte inchis de exemplu, iar papionul poate fi inlocuit cu o cravata.

black-tie-optional

 

 

 

 

 

 

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste