Revista Nunta
Protocol si ceremonie

Discursul de nunta: Cine il tine si ce spune?

image Postat la: 15.06.2016 - 23:13
image Revista Nunta
Discursul de nunta: Cine il tine si ce spune?

Nu exista o regula care desemneaza o persoana anume sa tina discursul la nunta, daca mirii isi doresc un astfel de moment. Desigur, alegerea depinde in totalitate de cei doi si daca vor un astfel de moment la nunta, atunci cade in sarcina lor sa desemneze persoana sau persoanele care vor face acest lucru. In general, cei mai multi dintre miri ii roaga pe nasi sa faca acest lucru.La fel de bine discursul de nunta poate fi atribuit unui cavaler de onoare, drept pentru care si una dintre domnisoarele de onoare trebuie sa faca acest lucru.

Parintii sunt o alta alegere ideala pentru acest moment si ca sa pastreze simetria, atunci trebuie invitati sa vorbeasca atat cei din partea mirelui, cat si cei din partea miresei. Tocmai de aceea, doua discursuri sunt suficient de multe pentru a rosti cateva cuvinte frumoase in cinstea mirilor si suficient de putine incat sa nu ii plictiseasca pe cei prezenti. Indiferent de cine va tine discursul, iata cateva reguli importante pentru reusita momentului.

 

  1. Discursul nu trebuie sa fie foarte lung.

 

Chiar daca cel care este desemnat in acest sens are o imaginatie bogata, cu siguranta un discurs care se intinde pe pagini la rand nu va fi apreciat. Nu este momentul pentru eseuri si, oricat de bine scrise ar fi, intr-un astfel de cadru esenta lor se poate pierde. Daca cel care tine discursul vrea totusi sa adreseze cateva cuvinte mirilor, atunci isi poate scurta discursul si poate asterne restul pe hartie ca scrisoare pe care mirii sa o citeasca la prima lor aniversare.

discurs-nunta-int

  1. Tonul trebuie sa fie potrivit contextului.

O nunta nu este cu siguranta locul si momentul potrivit pentru monoloage de morala si nici pentru numere comice. Tocmai de aceea, este recomandat ca discursul sa fie presarat cu glume de bun gust si vor fi evitate conotatiile sexuale pentru a nu pune pe nimeni intr-o situatie incomoda. In acelasi timp, nu este de dorit nici tonul sobru. Ca de obicei, calea de mijloc este cea mai buna.

 

  1. Citate pentru miri

Acestea se pot gasi oriunde in discurs cu conditia sa fie atribuite corect, sa fie potrivite in context si mai ales sa fie potrivite pentru miri. Strofe de poezii, pasaje din scrieri religioase, citate din romane sau versuri din cantece, toate acestea pot atinge latura emotionala a celor din jur si a mirilor intr-o maniera placuta atat timp cat respecta regula numarul 2.

 

 

  1. Momentul discursului trebuie stabilit impreuna cu mirii.

Aproape intotdeauna nunta se desfasoara dupa un anumit program si un moment neanuntat, asa cum este un discurs, poate produce neplaceri, desi este facut doar cu intentii bune. Tocmai de aceea, mirii sunt cei care decid momentul potrivit discursului. Acesta poate avea loc, de exemplu, inaintea primului dans, cu atat mai mult daca este tinut de nasi. In orice caz, momentul trebuie ales in asemenea maniera incat sa nu se suprapuna cu altele sau sa nu rupa la mijloc un moment important.

 

  1. Discursul nu trebuie improvizat.

Cel putin, nu in totalitate. Desigur ca sub emotiile intense ale nuntii, discursul poate fi mai plin de insemnatate insa tot aceste emotii ii pot face pe multi dintre noi sa isi uite cuvintele sau sa nu le gaseasca pe cele potrivite. Tocmai de aceea, daca nu este scris din timp in totalitate, atunci discursul trebuie cel putin schitat pe o fituica.

 

 

Foto oliveromg/Shutterstock,  IVASHstudio/Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste