Revista Nunta
Spectacol

Cum sa organizezi o nunta cu elemente etno

image Postat la: 04.08.2015 - 00:50
image Revista Nunta
Cum sa organizezi o nunta cu elemente etno

Si vesel Mugur-imparat

Ca cel dintai s-a ridicat

Si, cu paharul plin in maini,

Precum e felul din batrani

La orice chef intre romani,

El a-nchinat.

Si-a zis: - Cat mac e prin livezi,

Atatia ani la miri urez!

Si-un print la anul! bland si mic,

Sa creasca mare si voinic, -

Iar noi sa mai jucam un pic

Si la botez!

Versurile de mai sus sunt desprinse din Nunta Zamfirei, una intre cele mai celebre creatii lirice romanesti care au ca tema nunta. Uniunea dintre cei doi tineri de-o frumusete trupeasca si fizca nepamanteana capata proportii cosmice iar la ospatul lor sunt prezenti nu doar fete si flacai, ci si crai, craiese sau fiinte fantastice. In general, nuntile traditionale romanesti au disparut din peisajul urban. Si totusi, in ultimii ani, un trend surprinzator se consolideaza din ce in ce mai puternic: nuntile cu influente etno. Inceputul acestui trend poate fi urmarit in urma cu cativa ani, atunc cand vedete de talie internationala au inceput sa apara pe covorul rosu in ii, traditionalele bluze romanesti. Mai apoi, oamenii au inceput sa isi aminteasca de ziua iei si din ce in ce mai multe astfel de haine au inceput sa fie zarite pe strada.

In cele din urma, intoarcerea la origini incepe sa patrunda incet dar sigur si in industria nuntilor, desi sunt inca destul de putine miresele suficient de curajoase incat sa faca alegeri atat de originale, in mod paradoxal. Prin urmare, iata cateva detalii de organizare a nuntii care pot transforma un astfel de eveniment in povestea moderna de dragoste dintre Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana.

  1. Rochie de mireasa etno

O rochie traditionala de mireasa nu insemna pentru strabunicii nostri rochia alba din materiale pretioase. Hainele de mireasa erau costumele facute in casa si transmise de la mireasa la mireasa dintr-o generatie in alta. In general, acestea erau formate din ie, fota si marama de pe cap, insotite toamna de bundita iar in picioare se purtau ciorapi grosi de lana si opinci. Astazi, ingeniozitatea designerilor permite asocierea diversa a acestor elemente astfel incat rochia de mireasa va fi un amestec ideal intre vechi si nou, o punte de legatura intre originile miresei si personalitatea moderna a acesteia.  Mai mult de atat, accesoriul ideal pentruo asfel de tinuta este o simpla coronita de flori.

rochie-traditionala-de-mireasasursa foto etsy.com, net-a-porter.com

  1. Buchetul de mireasa

Si pentru ca tot am mentionat mai devreme coronita de flori, nota traditionala, campeneasca, poate fi oglindita si in aranjamentele florale pentru nunta, precum si in buchetul de mireasa.Levantica este o alegere ideala pentru buchetul de mireasa. Desi nu este neaparat traditional romaneasca, aceasta floare aminteste de spiritul liber, rural. Mai mult de atat, un buchet de mireasa din levantica va fi o aparitie absolut inedita.

 

buchet-de-mireasa-levanticasursa foto: Flowers by Carmen Ionita

O alegere la fel de inspirata este un buchet de mireasa din gypsophila presarat cu floarea soarelui si cu cateva fire de levantica pentru parfum.

buchet-de-mireasa-floarea-soarelui

sursa foto: Flowers by Carmen Ionita

In cele din urma,ultima noastra sugestie este construita, in mod paradoxal, in jurul unei flori exotice: protea. Aceasta este  inconjurata de bujori, flori traditonale romanesti, lisianthus, flori de camp si firisoare de levantica parfumata.

buchet-de-mireasa-flori-de-camp

Sursa foto: Flowers by Carmen Ionita

  1. Muzica de nunta

Exista o regula de aur in ceea ce priveste muzica la nunta, regula de care cei mai multi miri tin cont mai greu, respectiv gusturile de care trebuie sa tina cont intai si intai sunt ale lor, abia apoi sa ia in calcul si alte preferinte. Desigur ca un DJ va avea un playlist clasic in care se regasesc melodii pentru toate gusturile. Cu toate acestea, astazi exista genuri muzicale inedite, amestecuri dintre vechi si nou, care, in mod surprinzator, ar putea multumi pe toata lumea.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste