Revista Nunta
Spectacol

Cum alegi nasii de cununie?

image Postat la: 29.09.2015 - 02:02
image Revista Nunta
Cum alegi nasii de cununie?

Alegerea nasilor de cununie poate fi o chestiune delicata in planificarea nuntii perfecte. Nu o data se intampla ca mireasa sa isi doreasca o anumita pereche, in timp ce mirele se simte mai apropiat de un alt cuplu. Prin urmare, primul lucru pe care mirele si mireasa trebuie sa il faca atunci cand isi cauta nasi este sa fie dispusi la compromisuri si sa gaseasca  perechea de care se simt amandoi legati sufleteste.

In mod traditional, se cere ca nasii de cununie sa fie urmasii celor care i-au cununat pe parintii mirilor, cu precadere ai mirelui si daca acest lucru nu este posibil, sa se caute rudele imediat apropiate. Totusi, pentru ca este vorba de o ceremonie atat de importanta, este absolut natural ca cei doi miri sa isi doreasca aproape la nunta si in viata un cuplu de care se simt legati afectiv, nu prin datorie. Tot traditia cere ca viitorii nasi sa aiba aceeasi religie ca cei doi pe care ii vor cununa si sa locuiasca aproape de acestia, ca sa le poata da ajutor sufletesc la nevoie. Mai mult de atat, trebuie sa fie deja casatoriti iar familia lor sa fie un model de evlavie si iubire in comunitatea in care traiesc. Se spune ca nasii trebuie alesi inclusiv cu binecuvantarea preotului si a parintilor. In plus, nu pot fi alesi ca nasi oamenii care s-au indepartat de valorile morale, persoanele divortate, oamenii de alta religie sau cuplurile necasatorite.

nasi-nunta

Ce rol au nasii la nunta?

In mod simbolic, nasii sunt parintii spirituali ai celor doi miri si, prin urmare, traditia cere ca acestia sa fie mai in varsta decat cuplul pe care il cununa. Tot ei sunt martorii si pastratorii juramintelor pe are ii fac cei doi soti si trebuie sa vegheze la respectarea acestora, sa ofere sfaturi de suflet atunci cand apare o problema in cuplu. Tocmai pentru ca rolul lor este atat de important, nasii pun cununiile pe fruntile mirilor, impreuna cu preotul.

Cum inviti cuplul ales sa va cunune?

Astazi, lucrurile sunt mult mai simple atunci cand vine vorba de alegerea nasilor. Daca sunt persoane foarte apropiate si stiu deja ca cei doi urmeaza sa se casatoreasca, atunci poate fi aproape de la sine inteles ca vor fi nasi. Totusi, ca dovada de bune maniere, este indicat sa invitati cuplul ales in oras, la cina, sau acasa si sa le faceti propunerea intr-o maniera cat se poate de delicata. Unii dintre ei pot accepta pe loc iar altii vor avea nevoie de o perioada de gandire. Avand in vedere ca nasitul presupune si un efort financiar considerabil, nu trebuie sa luati in nume de rau unui cuplu care pur si simplu nu are posibilitatea sa va fie alaturi in aceasta maniera.

In mod traditional, viitorii miri pregatesc un plocon atunci cand vor sa faca propunerea nasilor. Acesta consta candva intr-un curcan, vin, ulei, faina, zahar si orice altceva mai considerau necesar si pe placul nasilor. Daca doamna casei accepta ploconul, atunci accepta si propunerea de nasit.

Desi poate parea astazi usor desuet, cu siguranta un cos pregatit cu ofrande catre nasi poate fi considerat un gest elegant, cu atat mai mult daca este insotit si de un buchet de flori pentru nasa.

De ce trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti nasii?

Primul criteriu, si cel mai important, este relatia mirilor cu nasii. Este ideal ca cele doua cupluri sa fie legate de ani de prietenie sincera si de devotament. In al doilea rand, acestia trebuie sa fie casatoriti insa, uneori, in cazuri speciale, anumiti preoti pot face concesii in acest sens, desi nu este indicat de canoanele bisericesti.

Nimeni nu trebuie sa va influenteze in alegerea nasilor, nici macar familia. De multe ori se poate intampla ca parintii viitorilor miri sa aiba deja in minte o pereche de nasi insa daca acest lucru nu va este pe plac, trebuie sa ramaneti fermi pe pozitie si sa nu platiti datoria de onoare a nimanui. Asa cum spuneam mai sus, nasii nu trebuie sa va fie aproape doar in ziua nuntii, ci pentru tot restul vietii.

foto interior si prima pagina: Shutterstock.com

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste