Revista Nunta
Dichisuri

Cu gratie pe ring! - Sfaturi pentru dansul mirilor

image Postat la: 05.10.2016 - 10:03
image Revista Nunta
Cu gratie pe ring! - Sfaturi pentru dansul mirilor

Pasul in doi spre o noua viata, a pluralului implinit, presupune (si) un antrenament coregrafic pentru un dans al mirilor cu adevarat memorabil. Iata ce stie si ne spune Iulia Popa, tour manager al trupei Baletul IUNO Dance.

In privinta dansului, ce-ar trebui sa stie orice cuplu care isi organizeaza nunta?

In primul rand, sa decida ce stil de dans ar dori sa abordeze, ce li se potriveste cel mai bine, tinand cont de postura in care se afla si de hainele alese pentru ceremonie. Apoi, repetitiile sa inceapa cu circa o luna inainte de eveniment, programate de cel putin de doua ori pe saptamana. Cu cat vor exersa mai mult, cu atat vor fi mai relaxati. Si, nu in ultimul rand, sa memoreze coregrafia predata de profesori si chiar sa se ajute reciproc pentru a retine anumite miscari si elemente de dans, ca intr-o adevarata echipa!

 

Unde invatam sa dansam?

N-am cum sa nu fiu subiectiva si zic: la noi, bineinteles.

 

Daca cei doi nu sunt familiarizati cu dansul, in cat timp pot prinde miscarile de baza?

In general, sunt suficiente cinci-sase sedinte pentru a se descurca onorabil pe ringul de dans; insa totul depinde de fiecare pereche si de determinarea fiecaruia. O sedinta dureaza 90 de minute, iar scopul nostru comun este acela de a va invata sa dansati in cel mai scurt timp, intr-o atmosfer degajata si intr-o sala care va este in totalitate pusa la dispozitie, cu o echipa de profesionisti rabdatori, atenti si implicati.

dansul-mirilor-2

Cele mai populare dansuri pentru deschiderea nuntii sunt...

De departe, valsul vienez este cel mai cautat stil pentru dansul de debut, degaja multa eleganta.

 

Ce gen de pantofi ar trebui sa purtam la nunta, ca sa fie potriviti si pentru dans?

La primele repetitii, as recomanda ambilor ceva comod, in care sa poata dansa timp de 90 de minute (balerini, respectiv adidasi), apoi, la ultimele, pantofii pe care ii vor purta in ziua nuntii. Iar in timpul evenimentului, sugerez mireselor sa poarte doar genul de pantofi cu care sunt obisnuite sa mearga, tocmai pentru a nu risca nimic. Oricum, nu recomand incaltamintea cu platforma, mai ales daca nu face parte din garderoba uzuala a miresei.

 

Ce ritmuri n-ar trebui sa lipseasca din repertoriul de dans nuptial?

Atata timp cat sunt imbinate cu stil, cu exigenta si grija pentru succesiunea lor, toate genurile de muzica sunt permise, pentru a satisface gusturile tuturor invitatilor.

 

Cum este structurat un curs de dans si in ce consta antrenamentul?

Exista patru parti distincte:

 • muzicalitate, ritm; pasi de baza; dans individual; tinuta, liniile corpului.
 • elemente coregrafice stabilite in functie de melodia aleasa si de potentialul partenerilor; mireasa invata sa se lase condusa; mirele invata cum sa o conduca; pasii de baza in pereche.

 • crearea coregrafiei pe melodie; repetarea acesteia pana la executarea sigura si usoara, astfel incat cei doi miri sa se simta relaxati.

 • imbunatatirea imaginii perechii prin studierea gesturilor si a mimicii.

 

Este inevitabil ca mireasa sa fi preocupata de momentul cand toti ochii vor fi atintiti asupra ei. Ce sfaturi i-ai da?

Sa aiba incredere in ea si in profesorii care au invatat-o sa danseze. Iar daca povestea lor de dragoste se regaseste si este exprimata in dansul pe care il executa, sunt convinsa ca, pe timpul celor cateva minute ale dansului de debut, ea si mirele vor avea impresia ca sunt doar ei in scena si nimeni altcineva nu-i priveste!

 

Cum sa se pregateasca viitorii insuratei pentru dansul de deschidere a petrecerii?

 

SFATURI PENTRU MIRE

 • Odata ce va depasi teama de a lua lectii de dans, va descoperi placerea de a dansa si va invata sa conduca – adica, cel putin in dans, sa detina controlul.
 • Bratele sale o vor ghida pe partenera pe ringul de dans; 80% din miscarea de conducere se face cu

bratul drept.

 • Sa priveasca drept inainte sau catre chipul miresei, nu catre picioare.
 • Sa asculte melodia, sa anticipeze si sa incerce sa vizualizeze pasii urmatori.
 • Dansul pleaca de la miscari naturale; fiecare pas in fata trebuie facut ca la mers, cu calcaiul atingand primul podeaua.

 

SFATURI PENTRU MIREASA

 • Sa se relaxeze si sa-l lase pe el sa conduca (cum ziceam, cel putin pe ringul de dans)
 • Sa tina degetele mainii stangi apropiate si palma lipita de umarul lui. Bonus: verigheta va aparea in toate pozele!

 • Sa verifice lungimea rochiei de mireasa, sa se asigure nu doar ca e confortabila, dar si ca partenerul nu va calca pe ea.
 • Sa repete dansul de cateva ori incaltata chiar cu pantofii de nunta.
 • Sa nu priveasca niciodata in jos, ci intotdeauna in diagonala, peste umarul drept al partenerului sau chiar in ochii lui. Va fi si pentru el un indiciu ca este pe drumul cel bun in privinta coregrafiei.

 • Un sarut este cel mai potrivit mod de a incepe sau de a termina coregrafia. Si nu numai!

 

 

Editia 6 toamna 2016 este disponibila in reteaua de distributie Inmedio precum si la numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier.

Articolul de mai sus face parte din editia numarul 1, primavara 2015 al Revistei Nunta by Carmen Ionita. Actualul numar al revistei, precum si editiile mai vechi ale acesteia pot fi comandate prin telefon la  numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier.

 

 

 

Foto interior si prima pagina Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste