Revista Nunta
Protocol si ceremonie

Codul bunelor maniere la nunta: Indatoririle mirilor, ale nasilor si ale domnisoarelor de onoare

image Postat la: 13.05.2015 - 15:26
image Revista Nunta
Codul bunelor maniere la nunta: Indatoririle mirilor, ale nasilor si ale domnisoarelor de onoare

Ca orice alt eveniment, o nunta, chiar si mai putin formala, are anumite detalii care tin exclusiv de eleganta manierelor si nu neaparat de traditii si obiceiuri. La nuntile de la noi din tara, o regula nescrisa spune ca fiecare invitat, inclusiv parintii mirilor, trebuie sa isi acopere in bani cel putin costul meniului. In SUA, spre exemplu, acest gest este mai putin intalnit si, in general, nuntile sunt eforturi comune ale mirilor, familiilor acestora si prietenilor apropiati. Chiar si asa, in anumite parti ale Statelor Unite a inceput sa patrunda obiceiul "darului", usor diferit fata de ce stim noi. Multi dintre invitati isi acopera meniul prin cadouri valoroase, nu neaparat prin bani. Dincolo de aceste aspecte materiale, nuntile noastre presupun o serie de reguli elegante, altele bine cunoscute de toata lumea, altele mai putin stiute.

Chiar daca nunta este un eveniment care ii are in centru si care trebuie sa ii reprezinte pe ginere si mireasa, in momentul in care aleg localul si meniul, trebuie sa tina cont si de invitatii lor. Daca asteapta oameni dragi din afara tarii sau de la distante considerabile, mirii trebuie sa le puna la dispozitie optiuni pentru cazare. Acestia pot fi gazduiti de catre una dintre familiile celor doi, de prieteni sau chiar la un hotel insa acest lucru cade in seama mirilor. In acelasi timp, invitatii de la departare care isi doresc sa participe la petrecere trebuie sa isi acopere costul transportului.

In ceea ce priveste meniul, ginerele si mireasa trebuie sa se gandeasca nu neaparat la gusturile specifice ale oaspetilor insa daca exista persoane care au un anumit stil de viata, o religie care ii opreste de la consumul anumitor alimente sau un regim special, trebuie sa afle acest lucru din vreme si sa il comunice echipei organizatoare.

Una dintre primele gesturi elegante pe care mirele si mireasa trebuie sa il faca este primirea invitatilor la intrarea in sala de petrecere. In primul rand, vor face acest lucru pentru ca sunt gazdele evenimentului si isi arata astfel respectul catre oaspetii lor. In al doilea rand, exista posibilitatea sa nu ii cunoasca inca personal pe toti cei care vor participa si acesta este cel mai bun prilej pentru a face prezentari. In cele din urma, pentru ca nuntile noastre se desfasoara cu multi invitati si sunt foarte pline, momentul primirii poate fi singura ocazie pentru a le multumi personal si fiecaruia in parte ca au acceptat invitatia la fericitul eveniment.

bune-maniere-nunta

Dupa ce au sosit toti invitatii, sau cel putin cea mai mare parte, pentru ca intarziati exista inclusiv la nunti, urmeaza valsul mirilor, moment in care nimeni altcineva in afara de cei doi nu trebuie sa se afle pe ring. Este prima data cand ginerele si mireasa danseaza impreuna ca sot si sotie si, prin urmare, sunt clipe unice pentru ei.

Dupa valsul mirilor, ginerele va invita la dans in aceasta ordine, soacra, nasa si mama. In acelasi timp, mireasa va dansa cu socrul ei, nasul si tatal ei.

Potrivit codului bunelor maniere, imediat dupa aceasta serie de dansuri, ginerele si mireasa trebuie sa treaca pe la fiecare masa si sa schimbe cateva cuvinte de multumire si felicitare cu oaspetii. Acum este si cel mai bun moment pentru a face fotografii cu fiecare familie invitata in parte.

In ceea ce priveste domnisoara de onoare, bunele maniere dicteaza ca ea sa fie mana dreapta a miresei. De regula, la nuntile unde exista flori pentru invitati, ea o va ajuta pe proaspata sotie sa le prinda in piept. In acelasi timp, ea trebuie sa tina la indemana trusa de machiaj, pastilute, o mica trusa de cusut si orice alt maruntis de care poate avea nevoie mireasa.

Cavalerul de onoare trebuie sa faca acelasi lucru pentru mire, cu exceptia florilor prinse in piept, activitate care va cadea exclusiv in sarcina miresei si a domnisoarei de onoare. In anumite zone ale tarii, se mai obisnuieste ca cel care serveste pe post de cavaler sa fie atent la mireasa ca sa nu fie furata. In caz contrar, el este obligat sa plateasca din pretul cerut de hoti, alaturi de ginere si nas.

O alta regula nescrisa a bunelor maniere spune ca cei doi, respectiv domnisoara si cavalerul de onoare organizeaza cele doua petreceri dinainte de nunta, ale burlacilor si burlacitelor.

Nasii sunt parintii spirituali ai celor doi miri si traditia spune ca ei trebuie sa ii ghideze in viata pe finii lor. In ceea ce priveste aspectele materiale, acestia achita, in general, taxa pentru biserica, precum si costurile aferente lumanarilor si florilor. Uneori se obisnuieste ca cei doi sa le dea in dar mirilor un element al nuntii, cum ar fi costul fotografului sau al formatiei muzicale, uneori chiar luna de miere.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste