vineri, octombrie 11, 2024
More

    Cererea in casatorie la romani. Istorie, traditii si obiceiuri

    Prin definitie, cererea in casatorie este acel moment in care o persoana ce face parte dintr-un cuplu isi intreaba partenerul daca este de acord sa se casatoreasca. Si femeile pot cere in casatorie, dar in relatiile heterosexuale, s-a impamantenit obiceiul ca aceasta datorie sa cada in seama gentleman-ului.

    Aproape pretutindeni in lume barbatii sunt cei care le cer in casatorie pe femei. Dar exista si exceptii de la regula ca de exemplu, o veche traditie din Regatul Unit si Irlanda conform careia, pe data de 29 februarie, in anii bisecti, femeile isi pot cere in casatorie partenerul.

    O cerere clasica in casatorie presupune ca barbatul sa se aseze in genunchi in fata femeii iubite si sa-i daruiasca acesteua un inel de logondna, intreband-o in acelasi timp daca vrea sa fie sotia lui. Acest moment poate fi privit din partea barbatului ca un gest de acceptare ca egal al sau a partenerei, nesimtindu-se inferior sau stanjenit coborandu-se in fata ei, pe o pozitie mai joasa decat ea.

    Ce se intampla dupa cererea in casatorie?

    Perioada cuprinsa intre cererea in casatorie si cununia civila se numeste logodna. Desi nu sunt oficial casatoriti, in perioada de logodna, cei doi parteneri sunt mai mult decat un cuplu obsinuit deoare prin propunerea si acceptarea cererii in casatorie cei doi si-au jurat fidelitate unul celuilalt.

    Nu exista legi scrise sau nescrise care sa mentioneze cat trebuie sa dureze perioada de logodna. La unele cupluri ea poate fi de cativa ani, iar la altele doar de o zi. In medie insa, romanii stau logoditi pentru cateva luni, timpul necesar pregatirilor de nunta.

    In epoca moderna, pentru ca multe femei nu mai asteapta pana la nunta pentru a-si consuma relatia cu partenerul, perioada de logodna a devenit din ce in ce mai lunga. In trecut, castitatea fiind cea mai mare comoara a unei femei, tinerii logoditi se grabeau sa se casatoreasca ca sa se bucure unul de celalalt. Dar acum, majoritatea cuplurilor profita de acest timp ca sa se mute impreuna si sa incerce viata de familie.

    Inelul de logodna si semnificatia lui

    Pentru cele mai multe cupluri, oferirea inelului de logodna reprezinta punctul culminant al cererii in casatorie. Primirea lui simbolizeaza acceptul femeiu de a se casatori, iar in ceea ce-l priveste pe barbat un gest prin care demonstreaza ca este pregatit sa se dedice noii sale familii.

    Odinioara, inelul de logodna putea fi chiar verigheta propriu-zisa. Dar acum, se obisnuieste oferirea in dar a unor inele cu diamant, diferite de verighete.

    Primirea unui inel de logodna reprezinta pentru multe femei un vis la care contempleaza inca din copilarie. Dar pe de alta parte, daca lucrurile nu merg mai departe asa cum cei doi tineri sperau initial, inelul de logodna ridica si unele probleme juridice. Fiind un dar pretios si de cele mai multe ori cu o deosebita valoare emotionala, legea spune ca in cazul ruperii logodnei acesta trebuie restituit barbatului. Dar pe de alta parte, din dovada de curtoazie si buna crestere, putini sunt barbatii care chiar isi cer inapoi inelele de logodna daca renunta la ideea de a se casatorii.

    Intorcandu-ne la latura pozitiva a evenimentului, legat de logodna mai putem aminti de slujba speciala inchinata ei. Pe vremuri, pentru ca cererea in casatorie sa primeasca binecuvantarea Celui de sus, cuplul se prezenta in fata preotului pentru o mica ceremonie religioasa denumita in popor si prima nunta. Acum insa, in locurile in care inca se mai pastreaza acest obicei, aceasta ceremonie are loc in cadrul cununiei religioase propriu-zise si nu se mai desfasoara separat.

    Citeste si:

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    spot_img