Revista Nunta
Spectacol

Cele mai intalnite superstitii romanesti de nunta

image Postat la: 04.05.2015 - 15:19
image Revista Nunta
Cele mai intalnite superstitii romanesti de nunta

Ca orice alt moment important din vietile noastre, nunta la romani a fost intotdeauna inconjurata de un aer mistic si insotita de felurite ritualuri, in functie de zonele tarii. Datorita pozitiei geografice, precum si istoriei, multe dintre aceste superstitii se intalnesc si la alte popoare, cu precadere la cele vecine. Unele dintre ele s-au pierdut din zonele urbane, altele au disparut in totalitate si se mai gasesc doar in documentele istorice.

 

In ciuda trecerii timpului, multe dintre aceste traditii si superstitii au rezistat si sunt inca respectate cu strictete.

traditii-nunta

  • Se spune ca ploaia la nunta este semn de belsug si cei doi miri vor avea impreuna viata lunga si imbelsugata. In acelasi timp, daca ploua, se spune ca mireasa a mancat din oala. De fapt, aceasta expresie semnifica faptul ca ginerele si mireasa nu au mai avut rabdare pana in noaptea nuntii si au avut legaturi trupesti inainte de nunta.

 

  • Se spune ca luna mai poarta ghinion celor care isi leaga destinele in aceasta luna pentru ca se mai casatoresc o data.

 

 

  • Chiar daca este un obicei de care multi dintre dintre tineri se feresc, se spune ca alaiul de nunta trebuie sa fie insotit de lautari care sa faca mult zgomot pentru a alunga spiritele rele.

 

 

  • Se spune ca daca in calea miresei va iesi o femeie cu o galeata plina, atunci cei doi tineri casatoriti vor avea viata imbelsugata. Tocmai de aceea, in multe zone se triseaza iar in poarta bisericii apar oameni cu galeti pline cu apa si flori in care nuntasii trebuie sa arunce bani.

 

 

  • Traditia voalului dateaza de la vechii romani, atunci cand miresele isi puneau pe cap un acoperamant portocaliu, ca nu cumva sa fie ranite de vreun spirit rau. In perioada crestina, voalul a devenit simbol al castitatii si al puritatii iar in zilele noastre se spune ca nu e bine sa probezi si voalul in acelasi timp cu rochia pentru ca vei ramane singura de tanara sau ca poti cere la nunta un voal imprumutat de la o femeie cu casnicie fericita.

 

 

  • O alta superstitie spune ca cea care va prinde buchetul de mireasa va deveni la randul ei sotie in anul urmator. Originile superstitiei s-au pierdut insa, in general, se crede ca obiceiul aruncarii cu buchetul de mireasa dateaza din Evul Mediu, atunci cand invitatele la nunta erau pregatite sa sfasie bucati din materialul rochiei sau sa rupa florile din parul miresei pentru a-si atrage o parte din norocul ei. Tocmai de aceea, multe dintre mirese au inceput sa isi arunce buchetele nesilite de nimeni, probabil ca sa scape de aceasta neplacere.

 

 

  • O alta traditie spune ca pantofii miresei trebuie sa fie neaparat inchisi in fata si nu asa cum sunt cei peep-toe ca sa nu i se scurga norocul printre degete.

 

 

  • Desi la noi nunta dureaza acum pana in zori si practic, nu mai exista o noapte a nuntii petrecuta in doi, se spune ca cel care va adormi primul dintre cei doi tineri casatoriti va muri inaintea celuilalt.

 

 

  • Desi multe dintre fete adora sa fie domnisoare de onoare, ar fi bine sa nu accepte un astfel de rol de mai mult de doua ori. Daca ai apucat sa fii domnisoara de onoare si a treia oara, nu te mai casatoresti.

 

 

  • Expresia *something old, something new, something borrowed, something blue* a inceput sa prinda radacini si la nuntile noastre. Ca cele mai multe dintre indragitele obiceiuri de nunta actuale, si acestea isi au originile in perioada victoriana. Something old, obiectul vechi, reprezinta legatura miresei cu familia sa, de care nu se va dezice nici atunci cand se va casatori. Something new, obiectul nou, este simbolul noului inceput pentru cei doi casatoriti. Something borrowed, obiceiul imprumutat se cere de regula de la o femeie din familie cu o casnicie fericita, tocmai pentru ca mireasa sa imprumute din norocul ei. In cele din urma, something blue, obiectul albastru, este simbolul puritatii si al loialitatii.

 

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste