Revista Nunta
Cuplu

Ce spune Biblia ortodoxa despre iubire si Taina Casatoriei?

image Postat la: 04.05.2015 - 15:37
image Revista Nunta
Ce spune Biblia ortodoxa despre iubire si Taina Casatoriei?

Petrecerea de nunta este o incununare a uniunii spirituale dintre doi oameni care se iubesc. Si tocmai pentru ca religia este bazata pe iubire si pe iertare, asa cum trebuie sa fie orice casnicie, Biblia abunda de referinte la iubirea dintre sot si sotie, precum si la importanta casatoriei. Nu trebuie sa uitam ca, potrivit credintei crestine, prima minune savarsita de Iisus a avut loc la nunta din Cana Galileii, minune mentionata inclusiv in slujba de cununie. Tocmai de aceea, astazi va prezentam o colectie formata din cele mai frumoase citate din Biblie despre iubire si casatorie.

 

Asa ca nu mai sint doi, ci un singur trup. Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta.

Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de neleguire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata.

Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea. Tot asa trebuie sa-si iubeasca si barbatii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine isi iubeste nevasta, se iubeste pe sine insusi. Caci nimeni nu si-a urat vreodata trupul lui, ci il hraneste, il ingrijeste cu drag, ca si Hristos Biserica.

taina-casatoriei

Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor. Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta, chiar daca as avea toata credinta, asa incat sa mut si muntii si n-as avea dragoste, nu sunt nimic. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic.

De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa, si cei doi vor fi un singur trup.

 

Imbracati-va, dar, ca alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si prea iubiti, cu milostivirile indurarii, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga-rabdare,

Ingaduindu-va unii pe altii si iertand unii altora, daca are cineva vreo plangere impotriva cuiva; dupa cum si Hristos v-a iertat voua, asa sa iertati si voi.

Iar peste toate acestea, imbracati-va intru dragoste, care este legatura desavarsirii

 

Si acum acestea trei raman: credinta, speranta si dragostea. Dar cea mai mare dintre acestea este dragostea.

Saruta-ma cu sarutarile gurii tale, ca sarutarile tale sunt mai bune ca vinul. Miresmele tale sunt balsam mirositor, mir varsat este numele tau; de aceea fecioarele te iubesc.

 

Daca nu stii unde, tu cea mai frumoasa intre femei, tine atunci mereu urmele oilor, paste-ti mieii in preajma colibelor, iezii in preajma ciobanilor! Cu un telegar inhamat la carul lui Faraon te aseaman eu, draga mea! Frumosi se vad obrajii tai, asezati intre cercei si gatul tau impodobit cu sire de margaritare.

 

Perinita de mirt este iubitul meu, care se ascunde intre sanii mei. Iubitul meu e ciorchinele de ienupar, din Enghedi, de la vii cules. Cat de frumoasa esti tu, draga mea! Cat de frumoasa esti! Ochi de porumbita sunt ochii tai.

 

Cat de frumos esti, dragul meu! Si cit de dragalas esti tu! Pajistea de iarba verde ne este al nostru pat. Cedrii ne sunt acoperis salasluirii si adapost ne sunt chiparosii.

 

Si omul a zis: ,,Iata in sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentru ca a fost luata din om”. De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa, si se vor face un singur trup"

 

[...] Si voi, sotilor, trebuie sa aveti grija de sotiile voastre, fiind atenti la nevoile lor, acordandu-le intelegerea ce li se cuvine ca vas mai slab, amintindu-va ca si ele vor mosteni impreuna cu voi harul vietii, pentru ca sa nu fie impiedicate rugaciunile voastre”

 

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste