Revista Nunta
Meniu de nunta

Ce alegem intre bufet si servire la masa?

image Postat la: 02.03.2017 - 19:34
image Revista Nunta
Ce alegem intre bufet si servire la masa?

Ce alegem intre bufet si servire la masa?

Daca il intrebi pe Marius Mardale, iti va spune ca ingredientele unui ospat – prin urmare, si ale unui eveniment reusit – depind de profesionalismul organizatorului si includ pasiunea, consecventa, devotamentul, motivatia si experienta. Asta, pentru ca Marius este el insusi un om pasionat de munca sa si de echipa cu care lucreaza, echipa selectata dupa aceleasi principii, garantul ca evenimentul se incheie cu note de excelenta. Iata ce crede Marius ca ar trebui sa stie cuplurile in prag de maritis.

Cand vine vorba de o nunta, te gandesti mai intai: mirele de ce anume se ocupa? Dar mireasa? si abia apoi luam in calcul sane lasam pe mana profesionistilor. Este clar ca optiunile pentru decor, tort, poate chiar pentru intregul meniu sunt comentate si evaluate mai degraba cu mireasa, iar pachetul de bauturi este discutat mai mult cu mirele. Desigur, deciziile finale se vor lua impreuna; cand exista armonie si intelegere, organizarea evenimentelor nu e o corvoada, lucrurile merg toate ca pe banda.

Acum, referitor la argumente pro sau contra dilemei din titlu... Bufet sau servire la masa?

shutterstock_235693810

Daca il intrebi pe mire, sigur spune bufet; daca vrei sa afli parerea miresei, mai intai va cere un pic de timp de gandire... si, pana la urma, care sunt avantajele unuia sau altuia?

• in cazul servirii la masa, meniul este fix, cu putine preparate (in cazul aperitivului nu poti avea mai mult de 8-9 gustari)

• in varianta bufetului, varietatea poate fi infinita– de la a pregati bucatarul chiar in fata ta tartine cu diferite ingrediente pana la prepararea unor paste sau chiar a unui desert.

• Servirea la masa presupune catotul este ordonat, organizat, case realizeaza conform programului si ca, impreuna cu serviciile de entertaiment, echipele de foto-video formeaza un intreg ansamblu functional si eficient pana la ultimul minut si ultimul detaliu.

• La bufet, oricine poate manca oricat si oricand si se pierde atentia la momentele importante de pe scena sau de pe ringul de dans; dar, daca i se face cuiva foame, nu trebuie sa astepte urmatorul fel de mancare.

• in cazul bufetului, exista persoane care nu doresc, nu pot, nu vor sau le este rusine sase ridice de la masa pentru alegerea mancarii

• Produsele expuse la un bufet rezista maximum 4-5 ore si se va face refil cu alte preparate si produse din meniu.

• Exista varianta ca si in cazul bufetului ospatarii sa aduca farfurii la masa sau sa ii ajute pe invitati.

• Un avantaj al bufetului este ca se asaza de la inceput (ceea ce este practic in situatia in care ceremonia religioasa a fost programata devreme), in timp ce pentru servirea la masa se asteapta aproximativ o ora pana la servirea primului fel de mancare.

• Daca sunt mai mult de 50% oameni care nu se ridica, recomandam sa nu mergeti pe varianta bufet.

Aceasta este o solutie perfecta in cazul evenimentelor mai mici, in schimb, la cele de amploare, este prudent sa te gandesti din mult mai multe puncte de vedere – spre exemplu, sa existe suficient spatiu in sala atat pentru display, cat si pentru circulatie. Apoi, in cazul servirii la masa, exista o anumita cantitate pentru fiecare invitat, deci toti vor manca acelasi lucru; in varianta bufetului cantitatile individuale sunt foarte fluctuante, unii pot manca mai mult dintr-un anumit fel de mancare, de care altii poate nici nu se vor atinge.

Cum alegem meniul la farfurie si meniul-bufet

• Meniul-bufet se alege in raport de gust si gusturi, de detalii culinare si decorative etc.

• Pentru meniul la farfurie se face degustare alegand din cat mai multe propuneri; sugerez sa aveti minimum trei meniuri, pentru a avea criterii de comparatie intre ofertele primite.

• Pentru bufet, lista ar trebui sa contina: bar de salate, diferite salate cu pui, vita, sosuri variate, atat pentru salate, cat si pentru anumite preparate pe care le pot acompania, dupa gustul fiecaruia; mezeluri, branzeturi, specialitati reci, patru feluri de preparate principale calde si patru garnituri, iar la desert, mai multe variante de dulciuri (pot merge panala zece tipuri), plus tortul mirilor, care se va servi la masa.

Numarul de preparate mai sus mentionate este orientativ; pot fi mai multe sau mai putine, in functie de dorintele clientilor, de flexibilitatea bucatarului si de bugetul alocat.

Asadar, sunt multe elemente de luat in calcul cand vrei sa decizi cum va arata meniul de nunta; trebuie sa iei in cosiderare atat dorintele voastre de cuplu, cat si tipologiile invitatilor.

Despre Marius Mardale

Cu o experienta de peste 14 ani in cadrul celor mai cunoscute lanturi hoteliere de cinci stele din tara, Marius Mardale si-a fundamentat cariera pe pasiune si rigoare.m-mardale

Este mandru de cunostintele acumulate in posturi de coordonare, dar si in urma pregatirii temeinice pentru functia de manager in turism, instructor de formare profesionalasi formator pentru tehnica servirii si, nu in ultimul rand, in domeniul dreptului civil. Slujba sa – organizator de evenimente – pare a fi uneori un front militar, dar Marius recunoaste ca savureaza satisfactia de a iesi invingator de fiecare data.

Recomanda fiecarui client sa apeleze la serviciile unui profesionist in managementul evenimentelor – pe care sa il verifice atent, caruia sa-i comunice cat mai detaliat dorintele si asteptarile sale, iar mai apoi sa-i acorde incredere deplinasi mana libera in realizarea proiectului.

Articolul face parte din numarul 3/2015 al revistei Nunta by Carmen Ionita. Actualul numar al revistei, precum si editiile mai vechi ale acesteia pot fi comandate prin telefon la numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier.

Foto interior si prima pagina Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste