In Europa, romanii sunt cunoscuti ca un popor care nu ezita sa-si oficializeze relatiile. Conform statisticilor europene, suntem pe al doilea loc dupa lituanieni la numarul de casatorii oficializate pe an, raportat la mia de locuitori. La polul opus se afla Slovenia, Italia si Luxenburg, tari ai caror locuitori desi nu duc lipsa de romantism, prefera sa traiasca in concubinaj decat sa-si puna pirostriile. Dar subiectul articolului nostru nu sunt casatoriile europene, ci doar cele de aici, din Romania, in special cununiile civile. Daca vrei sa pui bazele unui nou inceput anul acesta alaturi de jumatatea ta, afla din acest articol cat costa cununia civila si ce pregatiri financiare trebuie sa faci pentru ea.
Cat costa cununia civila anul acesta?
Etapele de inregistrare ale unei casatorii la Starea Civila desi sunt foarte complicate, nu implica niciun fel de costuri, nici pentru miri si nici pentru nasi. Cu toate acestea, presupun o cheltuiala semnificativa cu tinutele si buchetele de nunta, mai ales pentru mirii care doresc sa-si organizeze cununia civila si pe cea religioasa, precum si petrecerea de nunta, in zile diferite.
Costul unei tinute complete de nunta incepe de la aproximativ 1000 de lei, pret la care se adauga si vizitele la saloanele de infrumusetare sau colaborarea cu make-up artisti si hairstilisti pentru obtinerea unui look desavarsit.
Pretul pentru un buchet de flori pentru nunta incepe de la 100 de lei si poate depasi chiar suma de 1000 de lei in functie de complexitatea sa si florile din care este compus. Un trend la moda in ceea ce priveste buchetul de mireasa este utilizarea florilor naturale in combinatie cu flori artificiale si alte tipuri de plante care sa dea intregului ansamblu un aspect placut si deosebit.
Pe langa toate aceste cheltuieli, la costul cununiei civile se mai adauga si pretul sampaniei si al bomboanelor sau piscoturilor servite invitatilor. Traditia romaneasca incurajeaza servirea martorilor de la cununiile civile cu o bautura de calitate si ceva dulce, un obicei care poate fi privit si ca startul petrecerii.
De ce acte ai nevoie pentru oficializarea cununiei civile?
Daca ti-ai pus intrebarea cat costa cununia civila si te bucurai ca ai aflat ca nu trebuie sa platesti pentru ea niciun fel de taxe, nu te bucura inainte sa verifici si lista documentelor necesare oficializarii ei. Pentru a putea incheia cununia civila, la ora actuala, in Romania sunt necesare urmatoarele documente in original si copie:
- cartile de identitate ale ambilor soti;
- certificatele de nastere ale ambilor soti;
- un certificat medical prenuptial;
- documente care sa ateste desfacerea casatoriilor anterioare daca este cazul;
- declaratii pe propria raspundere prin care cei doi soti sa ateste ca nu exista niciun motiv de natura legala pentru care casatoria lor sa nu poata fi indeplinita.
Daca valabilitatea actelor tale necesare pentru cununia civila expira inainte de incheierea acesteia, trebuie sa te pregatesti sa scoti din buzunar taxele necesare pentru intocmirea acestora.