Revista Nunta
Experti

Carmen Ioniță: (Și) eu învăț întruna

image Postat la: 01.03.2019 - 19:31
image Revista Nunta
Carmen Ioniță: (Și) eu învăț întruna

E limpede pentru mine (și confuz pentru ei) care sunt motivele: nu e deloc ușor să poți lua hotărâri când ai atât de multe restaurante și atât de multe servicii și furnizori din domeniul nupțial.  

CE AM ÎNVĂȚAT?

Că trebuie să-mi ascult mirii. Știu, nu e bine să spun asta, dar până la un punct este OK, este prudent, este înțelept. Am învățat să-mi folosesc experiența, să îmi recunosc competența și să afirm: pot să organizez orice tip de eveni­ment, chiar dacă nu este chiar cum l-aș face eu din prima, dar să mă mulez pe gustul și intențiile mirilor, și la final rezultatul să fie pe gustul nostru și la standardele mele. Că orice este posibil, dar nu oricum. Acum doi ani eram puțin îngrijorată când vorbeam cu viitorii miri și le declaram că orice este posibil; acum, le spun același lucru, dar am fixat alte standarde. Acum, dacă „miros“ că un proiect este slab sau va avea finalitate mediocră, spun limpede: „Stop, nu îl fac!“. Asta pentru că agenția mea nu se compromite cu evenimente slabe. Vreau să știu de la început că rezultatul merită, să știu de ce pierd noaptea acolo – pentru că toate nopțile nedormite acasă dau cu minus în aritmetica familiei, iar asta e nesănătos, la propriu și la figurat. Că pot organiza evenimente foarte bune în restaurante care, câteodată, o zbârcesc grav. Experiența mi-a dovedit că, dacă ai o comunicare clară, corectă, dacă spui tot ce îți dorești de la acea echipă, în cunoștință de condițiile umane și materiale date, nu am cum să dau greș. Oamenii răspund foarte bine când te asiguri că au înțeles ce vrei și, la final, îi remunerezi corect pentru prestația lor. Am lucrat mereu cu foarte, foarte mulți furnizori de servicii. De noi, organizato­rii, depinde ca treaba lor să fie foarte bine făcută – nu (doar) de ei! Sigur că (și) ei pot greși, dar noi suntem cei care putem evita erorile și derapajele lor, tocmai pentru că știm unde sunt aspectele vulnerabile, știm unde și până unde se poate greși – și mai ales putem preveni poticnelile majore.  

 

CE AM DE GÂND?

Să cumulez toată experiența mea, energia echipei și disponi­bilitatea agenției Events by Carmen Ioniță și să dezvolt un alt serviciu pe piață: pe lângă organizarea de evenimente, să ofer și consultanță în organizare de evenimente. Adică eu, ca wedding & events planner, să îi învăț pe clienții mei să se descurce fără wedding & events planner. Cum zice o vorbă: îi învăț să pescuiască, nu doar le dau peștele gata prins. În acest serviciu includ, pe lângă reperele importante ale strategiei întregului eveniment, și „programul zilei“. Asta pen­tru că eu, organizatorul, sunt responsabil cu confortul, starea de bine și de buna dispoziție a mirilor dar și ale fiecărui om aflat ca invitat acolo. Aceasta înseamnă un desfășurător extins, de la ora la care vă treziți în dimineața nunții și vă beți prima cafea a zilei, și până când ați tăiat totul, s-a băut ultima cafea la restaurant și v-ați luat la revedere de la ultimul invitat. Nu vă ajută doar să știți să programați succesiunea felu­rilor la masă, pentru ca apoi să plasați lista unui șef de sală și gata. Atenție mare! Nu asta înseamnă organizarea unei nunți – chiar dacă ați aflat, din poziția de clienți, cum se face un program de nuntă și care sunt orele servirii la intervale fixe. Nu există un model standard, ci este un element flexibil, ce se adaptează la desfășurarea, tipicul și amploarea fiecărui eveniment, unic și particular. Ați auzit de legea lui Murphy, „dacă ceva rău se poate întâmpla, atunci cu siguranță se va și întâmpla“! Un eveni­ment festiv, fie nuntă sau altă ceremonie, este ca un organism viu, a cărui evoluție se poate planifica la milimetru, dar a cărui desfășurare are parte de momente imprevizibile, deca­lări, suprapuneri – o grămadă de neprevăzute. Dacă ignori sau subestimezi apariția sau importanța sau gravitatea lor, nu înseamnă că ele nu apar.

carmen-ionita

ȚINEȚI MINTE TREI CUVINTE: INSTINCT, PREVEDERE, VITEZĂ

Eu îi ascult pe miri, pe membrii familiei care au ceva perti­nent de spus; știu perfect serviciile furnizorilor, le raportez la cerințele clienților mei și abia după aceea fac programul. Odată stabilit, îi învăț cum să-l respecte și să îl adapteze. Sigur că îi avertizez că e ceva (mai mult) efort pe care îl vor face singuri, dar le garantez reușita. Cu mine consultant, cu munca lor și cu mare atenție la ceea ce le livrez ca informații la ședința de consultanță, își pot organiza o nuntă cap-coadă cu doar 250 de euro. Acest serviciu este creat pentru oamenii care nu-și permit sau pur și simplu nu vor să cumpere cu 2000 de euro un serviciu complet de wedding planning, cu tot cu echipă și fără griji sau stres. De ce fac asta? Pentru că pot. Pentru că experiența acu­mulată în ultimii ani îmi permite să-mi ghidez clienții și să le ofer o nuntă superbă fără costuri peste puterile lor.  

 

EXEMPLU CONCRET

Au venit doi tineri la mine pentru consultanță. El, extrem de nervos și parcă nici nu mai avea vreun chef de însurătoare. Ea, depășită de tot ce se întâmpla în jurul ei. Nu mai știau ce e bun și ce e bine pentru ei, pentru că internetul copleșește prin cantitatea de informații și e practic imposibil să discerni dintre oferte. Informațiile sunt foarte ok, nu toate sunt exa­gerări, așa cum nu toate sunt valide sau verificabile, dar toate presupun exces de date și detalii. Însă, cum selectezi care și cui se potrivesc?! După prima noastră întâlnire am început căutările de restaurante. Mă sunau cu tot felul de variante, le spuneam pro și contra și, în final, aveau „instrumentele“ să decidă care și de ce erau bune pentru ei. Nu le era ușor să renunțe la unele, dar acceptau că dacă le zic că nu e ok, nu vorbesc din cărți. Eu am câteva restaurante din București unde spun clar „aici, nu!“. „De ce nu?“ „Pentru că serviciile lor nu sunt pentru voi... și atât.“ Când găseau altceva și consideram că le este potrivit îi susțineam și confirmam; așa au zis un „da“ pe loc, pentru că era o alegere perfectă pentru ei, era ceea ce-și doreau și, deloc de neglijat, locul avea un istoric bun și recenzii pozitive și oneste. De la restaurant am trecut la muzică și la foto-video, pe care le-am rezolvat în câteva ore; apoi la decor care, fiind în grădina mea, a fost chiar o joacă pe viu. Ușor, ușor, nunta se conturase iar mirele era din ce în ce mai zâmbitor. Am muncit puțin cu ei, dar cu sfaturile mele de expert au luat deciziile cele mai bune. Adică sunt fericiți, au traseul pus pe hârtie și au cheltuit și foarte puțini bani. Până la urmă, eu asta îmi și doresc: să fac din consultanță o cheie onestă, utilă și accesibilă pentru cei ce-și pun la cale singuri evenimentele. Iar celor care își doresc să mă aibă da capo al fine în povestea, pregătirea, punerea în aplicație a viselor, în spectacolul și cronica nunții lor, le voi asigura, ca și până acum, pachetul complet de organizare. Vă aștept cu același drag, bucurie și energie!

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste