Revista Nunta
Protocol si ceremonie

Bunele maniere la cununia civilă

image Postat la: 13.02.2019 - 20:36
image Revista Nunta
Bunele maniere la cununia civilă

Text de Ina Țăranu-Hofnăr

Ina Țăranu-Hofnăr este jurnalistă de lifestyle, blogger și autoare a cărții Cum am devenit YouTuber, (Editura Niculescu, 2017). Îi puteți citi textele despre feminism, creativitate, vulnerabilitate și sănătate psihică și emoțională pe www.inoza.ro.

Cununia civilă e văzută deseori ca verișoara mai mică și mai modestă a nunții și mulți viitori miri și invitați o tratează ca pe o simplă formalitate, de care abia așteaptă să se achite. Momentul în care două persoane devin soț și soție în fața întregii lumi (și a legii) poate fi, însă, unul memorabil și elegant, dacă țineți cont de câteva reguli simple de protocol.

Pentru miri

Nu săriți peste invitații

Deoarece e o ceremonie foarte scurtă, pe care vor s-o bifeze cât mai repede, mirii sunt deseori tentați să invite cele 10-15 persoane care le vor fi ală­turi printr-un telefon sau un sms. Sau, mai nou, printr-un eveniment privat pe Facebook. Având în vedere că este, totuși, nunta voastră, și nu un grătar la pădure, ar fi recomandat să investiți câteva minute și să trimiteți o invitație electronică. Sunt ușor de creat pe site-urile de profil, ecologice și economi­sesc timp. Bineînțeles, și varianta în care invitați apropiații în cadrul unei întâlniri față în față e perfect OK. Nu uitați doar să faceți acest lucru cu cel puțin o lună înainte de eveniment.

 

shutterstock_196715480

 

Foto sivilla/ Shutterstock  

 

Respectați codul vestimentar

Dacă păreți gata să pășiți pe covorul roșu la Premiile Oscar sau, dimpo­trivă, gata să intrați într-o ședință la birou, ținuta pe care o purtați nu este una potrivită. Dress code-ul pentru cununia civilă este „cocktail“, ceea ce înseamnă o rochie până la genunchi sau până la jumătatea gambei pentru mireasă și un costum pentru mire. Multe viitoare mirese aleg, mai nou, să înlocuiască rochia cu un jumpsuit elegant sau cu un sacou și cu o pere­che de pantaloni tip culotte. Și aceste opțiuni, mai moderne și mai fresh, sunt în ton cu eticheta vestimentară a ceremoniei. Cât despre materiale, respectați sfânta treime (mătase, bum­bac, satin) și nu aveți cum să greșiți. Evitați rochiile de bal sau cele lungi, tip sirenă, deoarece sunt prea elegante și formale pentru acest eveniment. Excepție face cazul în care cununia civilă și nunta au loc în aceeași zi, la un interval scurt de timp, și alegeți să purtați rochia de mireasă la ambele. Cât despre ținuta mirelui, a apus de mult vremea în care trebuia să se asorteze cromatic cu mireasa. Cu toate acestea, hainele mirelui trebuie să se potrivească stilistic cu alegerea vesti­mentară a miresei. Dacă mireasa poartă o rochie lungă, elegantă, mirele va opta pentru un costum în trei piese, în timp ce o rochie „tea-length“ (până la jumă­tatea gambei), simplă, îi va permite mirelui să poarte doar cămașă, sacou și pantaloni, fără vestă și cravată. Blu­gii și cămășile cu mânecă scurtă sunt o ținută perfectă – dar pentru o ieșire la bere, nu pentru o cununie civilă.    

 

Alegeți abordarea social media

Unele cupluri încurajează invitații la cununia civilă să facă fotografii și să le posteze pe Facebook și Instagram, ba chiar le sugerează un hashtag pe care să-l folosească. Alte cupluri sunt, însă, discrete și preferă să nu împărtășească întregului Internet momentul în care au devenit, oficial, soț și soție. Iar altele vor să posteze online doar fotografi­ile realizate de un fotograf profesio­nist. Sfătuiți-vă între voi ce abordare preferați și informați-i și pe invitați de preferințele voastre. Veți evita, astfel, momente tensionate în care cineva postează online un cadru prea intim sau vă răpește plăcerea de a posta prima fotografie „oficială“, ca soț și soție.  

 

Respectați protocolul ceremoniei

Încercați să nu întârziați, nu doar din curtoazie față de invitații voștri, ci și din respect pentru celelalte cupluri care urmează să se căsătorească după voi. După cum știți, de cele mai multe ori, într-o singură zi se oficiază chiar și zeci de cununii civile, mai ales dacă vorbim despre un oraș mare și o zi de weekend. De asemenea, încercați, pe cât posi­bil, să țineți momentul felicitărilor și al paharului de șampanie ciocnit cu invitații la un minimum necesar. Cel mai probabil după voi urmează și alte cupluri, așa că orice depășire a timpului care v-a fost alocat înseamnă decalarea programului tuturor.  

 

Organizați o mică recepție după

Mulțumiți-le invitaților că v-au fost alături și marcați începutul vieții voas­tre împreună printr-o mică masă, fie la un restaurant, fie la o terasă, în funcție de preferințe și de anotimp. Pentru a evita orice moment jenant, e reco­mandat să faceți o rezervare din timp, oricât de mare ar fi localul respectiv. Costul acestei mese va fi achitat fie de voi, fie de părinți sau de nașii de cunu­nie, dar ar trebui să stabiliți acest lucru în prealabil.  

 

Pentru invitați

Nu purtați o ținută all-white

Nu ține nici de superstiție, nici de tradiții perimate, ci de eticheta vestimentară să nu veniți la o nuntă, fie ea cununie civilă sau religioasă, într-o ținută com­plet albă. Excepție face, bineînțeles, cazul în care mirii au specificat un dress code „all-white“. Puteți purta o rochie/ ținută care are și alb pe ea sau o piesă albă, dar n-ar trebui să vă propuneți să apăreți într-un ansamblu alb din cap până în picioare – decât dacă urâți mireasa și vreți ca ea să știe acest lucru. Regula se aplică altor nuanțe: culoarea untului, ivoire, bej foarte deschis, alb-fildeș, alb-gri. De fapt, orice culoare care ar putea fi descrisă drept „alb“ de un copil de 5 ani este nerecomandată.  

 

Nu întârziați

Indiferent cât ați plătit pe ținută/ machiaj/coafură, nu este momentul să vă faceți „marea intrare“ la un eveni­ment care nu este despre voi, ci despre cei doi miri. Aveți, așadar, bunul simț să nu intrați în mijlocul ceremoniei, sucind capetele tuturor, inclusiv ale cuplului care se căsătorește, cu zgo­motul produs. Dacă ați întârziat din motive care n-au ținut de voința pro­prie, așteptați pe hol finalul ceremoniei și abia apoi intrați să felicitați cuplul.  

 

Respectați intimitatea mirilor

Dacă nu știți ce preferințe are cuplul în legătură cu aparițiile în social media, e mai bine să fiți precauți. Unele cupluri și-au ales un hashtag pentru fotogra­fiile de nuntă de pe Facebook și Insta­gram, în timp ce altele țin la intimita­tea lor și nu vor imagini publice. Dacă nu sunteți siguri din ce tabără fac parte cei la a căror cununie asistați, nu postați nimic online. De multe ori, un invitat poate posta o fotografie îna­inte ca mireasa sau mirele să apuce să facă acest lucru și pot apărea tensiuni. Evitați gafele și lăsați telefonul unde îi este locul – în geantă sau în buzunar.  

 

Nu încurcați fotograful

Aveți un iPhone sau un alt telefon de ultimă generație și vă considerați echivalentul modern al unui laureat al premiilor Pulitzer sau National Geo­graphic? Indiferent de numărul de followeri pe care îi aveți pe Instagram și de skill-urile fotografice pe care (credeți că) le aveți, lăsați profesionistul pe care l-au ales mirii să imortalizeze momen­tul. Pe cât posibil, nu stați în calea și nici în lumina fotografului oficial.  

 

Nu veniți cu mâna goală

E de bonton ca invitații la o cununie civilă să aducă un buchet de flori mire­sei, dar puteți aduce și un alt cadou de dimensiuni mici, cum ar fi un vin vechi, o carte în ediție princeps, un album foto, bijuterii etc. Orice ați face, nu aduceți, însă un cuptor cu microunde, o combină audio sau orice alt cadou voluminos. Cel mai probabil mirii nu au venit la eveniment într-o dubă, iar dacă nu sunteți singurii cărora le-a venit această idee „strălu­cită“, îi veți pune într-o încurcătură logistică legată de transport. Dacă vreți să le luați un cadou de dimensiuni mai mari, cereți-le adresa și trimiteți-l prin curier, înainte sau după eveniment.   Foto prima pagina Bogdan Sonjachnyj/ Shutterstock

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste