Revista Nunta
Costum de mire

Alegerea corecta a costumului de mire, partea I: Sacoul de ginere

image Postat la: 20.03.2015 - 13:35
image Revista Nunta
Alegerea corecta a costumului de mire, partea I: Sacoul de ginere

Este foarte important de retinut ca regulile descrise mai jos vor fi universal valabile in ceea ce priveste alegerea unui sacou, desigur cu mici amendamente in ceea ce priveste detaliile care sunt legate exclusiv de nunta.

In functie de croiala sa, un sacou de nunta poate fi purtat apoi si in alta imprejurare insa este foarte important de retinut, in momentul achizitionarii acestuia, ca trebuie sa imbrace corect trupul pe care mirele il are acum si nu undeva in viitor! De aceea, trebuie luat pe masura exacta sau, si mai sigur, facut pe comanda dupa masurile viitorului mire. Inainte de toate, exista cativa vectori principali care trebuie urmati in alegerea corecta a sacoului: umerii, talia, lungimea si manecile.

shutterstock_171758939

Umerii

Cu siguranta toata lumea isi aminteste sacourile autohtone din tinerete ale tatilor sau ale bunicilor nostri, cu croiala usor sleampata si cu umerii supradimensionati. In zilele noastre, oferta este atat de larga incat orice eroare vestimentara, in special in ziua nuntii, este fara scuza. In primul rand, atunci cand este purtat, sacoul nu trebuie sa se simta nici prea lejer la umeri, nici foarte stramt. In primul caz, va parea o haina de imprumut sau capatat, iar in al doilea caz, va parea o tentativa esuata de a arata mai simplu. O haina croita pe masura va arata intotdeauna ireprosabil. Prin urmare, este important de retinut ca umerii sacoului trebuie sa urmeze linia naturala a umerilor celui care il poarta.

 

Talia

La domni, talia se poate gasi foarte usor daca plaseaza o palma deasupra ombilicului. In general, aceasta este marcata la sacouri prin nasturele care se inchide, respectiv la sacoul cu trei nasturi este marcata de al doilea nasture, iar la cel cu doi, este marcata de nasturele de sus.

De regula, barbatii subtiri sunt avantajati de catre magazinele care ofera costume pentru miri. De regula, acestea sunt concepute avand o talie inalta, cu un prim nasture aproape de stern care echilibreaza astfel silueta si linia ingusta a umerilor.

Pe de cealalta parte, un astfel de model nu avantajeaza si mirii mai corpolenti sau atletici, care nu au nevoie de o alungire a taliei. Pe acestia ii va pune in evidenta o talie marcata mai jos, asa cum spuneam, cu o palma deasupra ombilicului.

 

Lungimea

Un alt aspect important in alegerea sacolui de ginere este lungimea acestuia. In ciuda unui material corect ales sau a umerilor bine proportionati, o lungime nepotrivita poate strica intreaga imagine de anasamblu. Cutumele elegantei dicteaza ca sacoul, indiferent daca este pentru ziua nuntii sau pentru orice alta ocazie, sa acopere linia feselor. Un sacou ceva mai lung nu este neaparat un faux-pas insa in acest caz, mai potrivit barbatilor inalti, este necesara o talie accentuata si trebuie tinut cont de faptul ca poate micsora vizual lungimea picioarelor.

Problema cu sacourile prea scurte, care se opresc de exemplu la linia  pantalonului este ca par in primul rand imprumutate de la un copil, nu emana ideea de eleganta si nici nu aduc niciun avantaj vizual purtatorului.

 

Manecile

Intocmai ca bucatele din poveste, manecile nu trebuie sa fie nici prea-prea, nici foarte, foarte! Desi din ce in ce mai des apar pe piata sacouri din care camasa iese pana la 5 centimetri, este important de reamintit ca unele trenduri, cu cat sunt mai neobisnuite si mai departe de cutumele elegantei, cu atat dispar mai rapid. Prin urmare, niciun mire nu va gresi in alegerea sacoului pentru ziua nuntii daca manecile permit camasii sa iasa de sub sacou undeva intre 1 si 2 cm, in special daca acesta poarta si butoni eleganti.

Urmeaza in partea  a doua sfaturi pentru alegerea camasii de ginere perfecte.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste