Revista Nunta
Protocol si ceremonie

4 cantece care trebuie sa iasa din playlistul de la nunta

image Postat la: 26.10.2016 - 09:35
image Revista Nunta
4 cantece care trebuie sa iasa din playlistul de la nunta

Pe langa traditiile mostenite din generatie in generatie, la nunti s-au inradacinat cateva traditii recente, de ordin... muzical iar DJ profesionisti sunt persoanele in masura sa confirme acest lucru. In general, atunci cand petrecerea de nunta e animata de un DJ, el si mirii stabilesc dinainte care trebuie sa fie tonul general al petrecerii, ce muzica prefera cei doi si mai ales, ce piese ridica familia si prietenii de pe scaun. Lista de redare pentru nunta trebuie sa fie variata astfel incat indiferent de preferintele muzicale, aceasta sa contina cel putin un numitor comun pe care se vor ridica oaspetii la dans. Printre melodiile recomandate in acest sens de DJ se numara cateva piese care nu isi au neaparat locul in playlistul de nunta si care ar trebui incet, incet sa dispara.

 

Dansul pinguinului

In ultimii cativa ani, printre muzica de nunta, alaturi de Perinita, Brasoveanca si mai tanara Macarena si-a facut aparitia Dansul Pinguiului, bazat pe dansul popular finlandez jenkka. Desi, asa cum spuneam, in Romania este dansat de cativa ani, melodia a fost inregistrata pentru prima data in 1963 de Orechestra Ronnie Kranck. Popularitatea dansului a crescut in Romania in 2008, atunci cand la nunti a inceput sa fie redata o varianta a Pinguinului piperata cu ritmuri balcanice. Astfel, ani de-a randul, doamnele in rochii elegante si coafuri inalte si-au inlanuit mainile de talia domnilor imbracati in costume pentru a topai sincron.

shutterstock_77071561

Pusca si cureaua lata

Celebra piesa inspirata din folclor si interpretata de numerosi artisti a devenit cu timpul echivalentul la fel de cunoscutei Ia-ti, mireasa, ziua buna...La cele mai multe dintre nunti, atunci cand din boxe rasuna aceasta piesa, flacaii vanjosi dar usor ametiti de euforia momentului si domnii trecuti de prima tinerete se prind intr-o hora lenta care aduce mai degraba a imbratisare de consolare si isi plang unul altuia virilitatea pierduta, chiar si atunci cand varsta din buletin contrazice aceasta probabilitate. Se spune ca melodia dateaza din timpul domniei lui Carol al II-lea, atunci cand in Maramures traia Pasca, un tintas foarte bun care ar fi fost inzestrat chiar de rege cu o pusca. Omul nu se despartea niciodata de braul sau lat si de darul regelui insa a fost nevoit sa se ascunda in munti, moment in care oamenii locului ar fi inceput sa cante despre Pasca si cureaua lui lata.

 

Imnuri ale echipelor de fotbal

Este evident ca fotbalul si nuntile nu au foarte multe lucruri in comun insa cei mai multi dintre DJ au cel putin o poveste in care prietenii mirilor, dupa furatul miresei si dupa acel pahar in plus solicita imnul echipei preferate de fotbal astfel incat petrecerea de nunta se transforma subit intr-un razboi de stadion impartit intre nuntasii ultras, care flutura servete ca pe esarfe cu echipa preferata si nuntasii casual care, eventual, sunt suporteri ai altei echipe.

 

Evergreen de mahala contemporana

Cu siguranta nu exista un astfel de gen muzical insa am preferat sa reunim sub aceasta titulatura toate acele cantece de petrecere cu versuri pline de onomatopee si de exclamatii mai putin pudice, puerile, repetitive si deloc savuroase.

Cumpără Revista

CumPĂRĂ REVISTA

A apărut noul număr al revistei Nunta!

reviste